STATUETA RUDARA NA ULAZU U BOR NEKOLIKO PUTA BILA NA METI VANDALA

Izvor: MC Bor, 28.Dec.2010, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STATUETA RUDARA NA ULAZU U BOR NEKOLIKO PUTA BILA NA METI VANDALA


Kada je, pre dva meseca, na ulazu u Bor, u središtu kružne raskrsnice koja je, u toku predizborne kampanje, bila jedan od glavnih aduta jedne od partija na vlasti, postavljena statueta rudara, sa topioničarskim vagonom, koji se nalaze na postolju koji se okreće oko svoje ose, 'zlonamernici' su komentarisali da će novo obeležje Bora, kako su ga krstili aktuelni vlastodržci, >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << veoma često biti na meti pijanih klinaca, koji se u sitne sate vraćaju iz grada, preuzeto 'Večernje Novost'.
Ali, za prvi incident nisu bili zaslužni 'pijani klinci'. Naprotiv, već posle nekolio dana, jedan pripit, postariji gospodin, sa flašom pića u rukama, popeo se do postolja, ušao u topioničarki vagon, i 'provozao' se nekoliko krugova, usput sve nazdravljajući rudaru. Izgleda da mu se sve to toliko dopalo da je sa 'ringišpila' morala da ga skine – policijska patrola!

Pre izvesnog vremena, meštani su bili iznenađeni kada su videli da je rudar – zakočio. Statueta je stajala u mestu, a postolje se nije okretalo. Ali, ubrzo je misterija rešena.
- Statueta rudara, obeležje grada Bora, je oskrnavljena – kazao je, dramatičnim tonom, Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) 'Bor'. - Grupa od sedam klinaca popela se na rudara. Cimali su ga, kočili, vozili se u vagonetu... I, ko zna koliko bi to potrajalo da nije naišao jedan postariji gospodin kojih je dečake, uz pretnju da će pozvati policiju, oterao.
Spaskovski je tada pozvao sve roditelje da povedu računa o svojoj deci i da ih nauče da ne uništavaju gradska dobra. Zapretio je čak i sankcijama, ali nije kazao koje će kazne snositi počinioci novih ataka na rudara koji se očekuju.
Već istog dana, angažovani su radnici koji su u rekordnom roku osposobili mehanizam za okretanje i rudar je ponovo počeo da 'pleše'.
Ali, obeležje Bora je (verovatno po inspiraciji iz poznate pesme 'ne može nam niko ništa'), dobilo još jedan dodatak – luster! Da, pored reflektora postavljenih oko kružnog toka, i on dodatno osvetljava statuetu. Uz taj dodatak, rudar je dobio i metalnu konstrukciju, prošaranu žicama sa lampionima, tako da će sada, ukoliko žele da stignu do njega, vandali morati da se pošteno namuče. Naravno, ukoliko ih pre toga ne zaustavi policija, čije patrole sada redovno obilaze taj deo grada...
ISTORIJA Statueta rudara, visoka četiri metra, izlivena je davne 1952. godine od bronze i kalaja, predstavlja simbol svim kamaratima poginulim u srpskim rudnicima. Najpre je bila postavljena u centru grada, a do nedavno je krasila ulaz u zgradu generalne direkcije RTB “Bor”.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.