Ruski Su-35 pokušao da obori poljski avion iznad Crnog mora, španski i rumunski piloti se sjurili na pistu

Izvor: B92, 07.Maj.2023, 21:58

Ruski Su-35 pokušao da obori poljski avion iznad Crnog mora, španski i rumunski piloti se sjurili na pistu

Rumunsko ministarstvo odbrane potvrdilo je da je došlo do incidenta u kojem je učestvovao ruski Su-35 i poljski patrolni avion iznad Crnog mora.

Kako se navodi, u incidentu su bila uključena ruska, poljska, rumunska i španska vojna lica. Incident se dogodio u petak, 5. maja, ali na sreću nije bilo žrtava niti gubitka opreme.

Ruski lovac Su-35 presreo je patrolni avion poljske granične policije. Poljski avion je bio model "L410 Turbolet".

Bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u međunarodnom vazdušnom prostoru, 60 km od rumunskog vazdušnog prostora, navelo je rumunsko Ministarstvo odbrane, i dodaje da je avion bio deo zajedničke rutinske misije Fronteksa.

Poljskom avionu se približio Su-35 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Poljski avion nije bio naoružan, ali je pilot Su-35 preduzeo opasne manevre. Kao rezultat toga, Su-35 je, generišući visok nivo turbulencije, izazvao to da je poljska posada počela da gubi kontrolu nad svojim avionom, koji je strmoglavo počeo da pada, gubeći visinu.

Napominje se da je Su-35 izveo nekoliko takvih manevara, a ne samo jedan, što jasno pokazuje da je da je jedan od ciljeva ruskog pilota bio da spreči "L410 Turbolet" da završi svoju misiju.

Posada je uspela da izravna horizont aviona i spreči dalji pad letelice, nakon čega su prizemljili letelicu na aerodromu u rumuniji.

Ceo incident pratila je vojna kontrola letenja i Vazduhoplovstvo Rumunije. Videvši opasna dejstva ruskog lovca Su-35, dežurni piloti Rumunije i Španije upućeni su na pistu u punoj borbenoj pripravnosti.

Rumunija je u tom trenutku pripremila četiri borca za podizanje – dva rumunska i dva španska. Odmah je obavešten Centar za kombinovane vazdušne operacije NATO-a u Torehonu.

Napominje se da lovci nisu poleteli sa piste jer su u međuvremenu obavešteni da je posada poljske letelice povratila kontrolu nad avionom i da se uputila ka aerodromu, ali da su ostali u pripravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.