Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 05.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspuštene uprave u Zemunu i Voždovcu, ponovo incidenti u skupštini

Skupštine opština Voždovac i Zemun od sinoć su raspuštene i njima će, do izbora i konstituisanja nove vlasti, rukovoditi privremeni organi. Uvođenjem prinudne uprave u ove dve opštine, posle 23 dana, okončana je deveta sednica Skupštine grada koju je, i tokom jučerašnjeg dana, obeležilo nekoliko incidenata poput otimanja mikrofona i polivanja vodom.



Za odluku o raspuštanju opštine Zemun glasalo je 56 odbornika vladajuće većine. Međutim, izglasavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ove odluke ostalo je u senci incidenta koji su priredili odbornici SRS koji su se, nezadovoljni što je rasprava o raspuštanju Zemuna zaključena, okupili oko stola predsednika Skupštine, njegovog zamenika i sekretara, i najpre im oduzeli dva mikrofona. U isto vreme, uz pomoćni mikrofon, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić objavio je glasanje za ovu odluku. Izrevoltirani time, odbornici SRS su započeli galamu oko njegovog stola, a jedan od njih ga je polio najpre koka-kolom a zatim i vodom. Osim njega, „okupan" je i njegov zamenik Zoran Alimpić. Dok se sve to dešavalo, služba za skupštinske poslove prebrojala je glasove odbornika vladajuće većine, posle čega je objavljeno da je odluka i usvojena. Salom se nekoliko puta, uz zviždanje, gromoglasno prolomilo „Lažete", „Lopovi"..., nakon čega je Antić odredio pauzu i obavestio odbornike da Skupština prelazi na sledeću tačku dnevnog reda, odnosno raspravu o raspuštanju uprave u opštini Voždovac.

Posle ovoga, odbornici SRS kao i koalicije DSS-NS napustili su Skupštini grada, ali su se složili u tome da je Poslovnik o radu i juče, i tokom prethodnih dana, grubo kršen.

- Posle ovog bezumnog ponašanja vladajuće većine, jasno je da je Antićev cilj bio da na svaki mogući način završi ovu sednicu. Izgubili su živce, onemogućili odbornike opozicije da koriste prava koja imaju po Poslovniku, iako je bilo nekoliko ljudi koji su već bili prijavljeni da govore. Jasno je da je kod glasanja napravljen veliki broj prekršaja, utvrđivanja kvoruma nije bilo, nije bilo brojanja ko je „za" a ko je „protv"... - rekao je šef odborničke grupe SRS Nemanja Šarović istakavši da je sve što se desilo juče „prava slika vladajućeg režima", i nastavak borbe svim pravnim sredstvima.

Prema rečima odbornika Nemojše Bakareca (DSS-NS) „ovo je najverovatnije poslednja sednica gradskaog parlamenta u ovom sazivu, jer je vladajuća koalicija pokazala nesposobnost da upravlja gradom".

- Po ko zna koji put pokazano je nasilje vlasti nad opozicijom. Ono traje od prošlog petka, i jednu neregularnu sednicu koja prosto nije mogla da bude nastavljena. Siguran sam da će biti obraćanja sudu - rekao je Bakarec istakavši da su za Beograđane najbolji novi izbori.

Posle ovog događaja, predsednik Skupštine Antić rekao je da je ovaj problem kulminiralo na način koji je on od početka želeo da izbegne.

- Imali smo situaciju sa čupanjem mikrofona, ali i polivanje vodom. Na sastanku šefova odborničkih grupa izašao sam sa niz konstruktivnih predloga kako bismo raspravljali o Zemunu i Voždovcu, ali i odblokirali Skupštinu. Opozicija je sve odbila, i ovo je bio nastavak scenarija koji nije mogao da se spreči – rekao je Antić.

Ovakvom raspletu događa prethodila je žučna rasprava u prvom delu sednice u kojoj su takođe učestvovali odbornici SRS. Oni su se i tada okupili oko stola Antićevog zamenika Zorana Alimpića koji je, kao predavajući sednicom, najavio zaključenje rasprave o raspuštanju Zemuna, pošto više nije bilo prijavljenih diskutanata. Reagujući na to, odbornik SRS Mile Stamenković oduzeo mu je mikrofon, zbog čega je Alimpić parlamentu predložio da ga udalje sa sednice. Pre toga, Alimpić je odbornicima SRS izrekao četiri opomene. I ova situacija dovela je do prekida sednice pa su šefovi odborničkih grupa, kako bi se uverili šta se zaista dogodilo, na dvosatnoj pauzi zajedno pregledali snimak i stenogramske beleške.

Prema Šarovićevim rečima, na osnovu toga konstatovno je da je u trenutku kada je Alimpić pokušao da zaključi raspravu, više odbornika bilo prijavljeno da govori po Poslovniku, ali i po tački dnevnog reda, što je sve zabeleženo i na papiru koji su na sastanku i dobili.

Sa druge strane, Antić je rekao da je uvidom u stenogram zaključeno da je rasprava o Zemunu završena i da može ponovo da se pokrene jedino ako Skupština to izglasa, ali se to nije dogodilo.

Kraj prvog i početak drugog dela sednice obeležila je i rasprava odbornika SRS Zorana Ognjanovića najpre sa Alimpićem, a potom i sa Antićem, sa kojim je uporedo čitao stenogram, sa skupštinske govornice.

Deveta sednica Skupštine grada počela je 11. februara.

Promena Poslovnika

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić juče je rekao da Poslovnik o radu gradskog parlamenta, u saradnji sa opozicijom, mora biti promenjen. On je istakao da Poslovnik mora da zaštiti odbornike, stvori demokratski ambijent, ali ne sme da bude izvor zloupotrebe prava.

Performans

Nebojša Bakarec (DSS-NS) je negodujući što gradonačelnik Dragan Đilas ne prisustvuje sednicama, juče izneo njegovu fotografiju napravljenu u prirodnoj veličini, na kartonu.

Fotografija na kojoj je prikazana gornja polovina Đilasovog tela stavljena je potom na stolicu na kojoj on inače sedi, a ispred nje su stavljeni kafa, kola-kola i novine. Ovaj mini-performans izazvao je ovacije u skupštinskoj sali.

Razlozi za uvođenje prinudnu upravu

Raspuštanje opštine Voždovac i Zemun

Skupštini grada predložolo je Gradsko veće. Voždovac, gde su na vlasti koalicije „Za evropski Beograd", SPS-PUPS i LDP, je raspuštena pošto su predsednik opštine i predsednik Skupštine opštine podneli ostavke. Opština Zemun, gde vladajući većini čine SRS i DSS, raspuštena je zato što u zakonskom roku nije usvojila Statut opštine, što je bila obavezna da uradi nakon što je usvojen novi Statut grada Beograda.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.