RT: Švedska zatvara istragu o sabotaži Severnog toka – nemački mediji

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2024, 00:24

RT: Švedska zatvara istragu o sabotaži Severnog toka – nemački mediji

 
Švedska će ove nedelje objaviti završetak istrage o sabotaži gasovoda Severni tok, javili su nemački mediji u utorak.
Nove informacije o istrazi dolaze nakon što je švedski tužilac Mats Ljungkvist u ponedeljak izjavio nacionalnim novinama Ekspresen da će otkriti veliki razvoj slučaja za nekoliko dana. Izgrađeni za isporuku ruskog prirodnog gasa u Nemačku preko Baltičkog mora, gasovodi Severni tok oštećeni su serijom snažnih eksplozija u septembru 2022. Nemačka, Švedska i Danska su svaka pokrenule svoje nacionalne istrage o incidentu pošto nisu uspele da se dogovore oko zajedničke istrage. Nekoliko vodećih nemačkih novinskih kuća, uključujući Suddojče cajtung, NDR, VDR i Cajt, predvidelo je da će Švedska zatvoriti istragu pošto nije uspela da identifikuje nijednog osumnjičenog. Taj potez će koristiti nemačkim istražiteljima, prema novinskim kućama, jer će Švedska moći da podeli dokaze sa njima kada se njen slučaj zatvori. Istražitelji su, kako se izveštava, fokusirali svoju pažnju na jahtu po imenu Andromeda, koju je navodno u Poljskoj iznajmio ukrajinski državljanin pre napada, a možda je i nosila tim odgovoran za napad, prema radnoj teoriji. Varšava je optužena da je odbijala zahteve za pomoć od članica EU i hranila ih dezinformacijama da bi Rusija bila žrtveno jagnje, objavio je prošlog meseca Volstrit žurnal. Skeptici teorije o Andromedi su tvrdili da bi dubina na kojoj su cevovodi dignuti u vazduh onemogućila roniocima koji nemaju visoko specijalizovane veštine i opremu da postave eksploziv. Američki istraživački novinar Sejmur Herš tvrdio je u februaru 2023. da je incident zapravo bila tajna američko-norveška operacija, koju je lično naredio predsednik Džo Bajden kako bi se osiguralo razdvajanje EU od ruskih snabdevanja energijom. Vašington i Oslo su odbacili optužbe, iako su visoki zvaničnici u Moskvi izjavili da smatraju da je Heršovo izveštavanje uverljivo. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su sabotažu „najverovatnije“ izvršile SAD „ili neko po njihovom nalogu“.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švedska zatvara istragu o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2

Izvor: Danas, 07.Feb.2024

Švedski zvaničnici saopštili su danas odlukui da zatvaraju istragu o eksplozijama u septembru 2022. na gasovodima Severni tok 1 i 2, kojim se u Nemačku transportuje ruski gas zato što nemaju jurisdikciju.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.