RT: Mačevalačka federacija će promeniti pravila nakon što je rukovanje s Ruskinjom izbegnuto

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 22:45

RT: Mačevalačka federacija će promeniti pravila nakon što je rukovanje s Ruskinjom izbegnuto

 
Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) će da promeni svoja tradicionalna pravila, koja predviđaju da je rukovanje obavezno nakon meča, nakon što je Ukrajinka Olga Harlan odbila da pruži ljubaznost svojoj ruskoj koleginici Ani Smirnovoj posle borbe u Milanu ove nedelje, navodi italijanski list „La Republika“.
Incident od četvrtka promeniće pravila mačevanja“, izvestila je La Republika u petak, nakon razgovora između FIE i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). „Tradicionalno rukovanje na kraju meča biće odmah zamenjeno pozdravom na daljinu, što će omogućiti Ukrajincima da ne prilaze Rusima, čak i ako se takmiče kao neutralni“, navodi se u izveštaju. Harlanova je prvobitno bila diskvalifikovana sa Svetskog prvenstva u četvrtak, kada je podigla sablju u znak pozdrava umesto da se rukuje posle pobede od 15-7 nad Smirnovom, koja se takmičila kao neutralna atletičarka. Ovo je navelo Ruskinju da organizuje 45-minutni sedeći protest u areni. Svetska pravila mačevanja su do tada nalagala da je rukovanje obavezno posle meča. Nepoštovanje, prema pravilima federacije, rezultiralo bi „crnim kartonom“ i izbacivanjem sa takmičenja. Ali nakon intervencije predsednika MOK-a Tomasa Baha, Olga Harlan je ponovo primljena na turnir i odobren joj je automatski pristup Olimpijskim igrama sledeće godine u Parizu. U pismu Harlanovoj, Bah – i sam bivši mačevalac – izrazio je „punu podršku“ ukrajinskoj takmičarki i izjavio da će joj mesto na Olimpijadi biti rezervisano zbog „jedinstvene situacije“ njene diskvalifikacije koja potencijalno sprečava nju od sabiranja neophodnih poena da se kvalifikuje za događaj sledeće godine. Olga Harlan je o incidentu u četvrtak rekla da je „postupila sa srcem“ i pozvala FIE da izmeni svoja pravila „jer se svet menja“. Odgovarajući Bahu, napisala je: „Znala sam šta rizikujem, ali nisam očekivala da će to uzdrmati celo ukrajinsko društvo i da će se svi pridružiti borbi uz mene.“ Međutim, šef Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov tvrdi da ovaj potez da se prilagodi stavu Harlanove pokazuje da je MOK „izabrao stranu“. „Izjava o kojoj je reč ukazuje na to da se MOK opredelio za sebe i izabrao stranu u političkom sukobu, [i] počeo da deluje u interesu ove strane“, napisao je on na Telegramu u petak. Pozdnjakov je dodao da direktiva MOK-a pokazuje da je „jasno pokazana dvoličnost“. Ovog vikenda se završava Svetsko prvenstvo u mačevanju.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.