RAT DEMARŠIMA Talas nacionalizma potopio Balkan

Izvor: Blic, 17.Okt.2014, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT DEMARŠIMA Talas nacionalizma potopio Balkan

Incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija doveo je do talasa nacionalističkih ispada u regionu, zaoštravanja odnosa među balkanskim zemljama i diplomatskog rata demaršima.

Najpre je, dan nakon utakmice, ambasadoru Albanije u Srbiji Iljiru Boćki uručen demarš povodom incidenta na utakmici Srbija - Albanija.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oštro je osudilo incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, kao smišljenu i unapred planiranu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poitičku provokaciju koja je “izvedena sa namerom da se u Beogradu izazovu neredi koji bi bacili senku na činjenicu da Srbija vrlo uspešno neguje saradnju u regionu”.

Šta je demarš

U diplomatiji demarš je je formalni čin kojim vlast jedne države informiše drugu o svojim namerama preko odgovarajućeg diplomatskog kanala. Takođe, demarš je i uručivanje protesta, primedbe ili osude za određeno ponašanje vlasti države kojoj je demarš upućen.

Ministarstvo je naglasilo Srbija “ne može snositi odgovornost za neodgovorne provokacije albanskih gostiju i da će nastaviti da radi na razvijanju dobrosusedskih odnosa, za koje veruje da su jedini put za prevazilaženje potencijalnih problema”.

“Očigledno je da se ne radi o huliganskom ispadu navijača, već o dobro organizovanom i unapred ispaniranom provokativnom aktu. Republika Srbija očekuje da se Ministarstvo inostranih poslova Republike Albanije ogradi i osudi incident i preduzme odlučne mere protiv počinilaca, kao i da sarađuje sa organima Republike Srbije u identifikaciji i utvrđivanju odgovornosti lica koja su u ovom događaju učestvovala”, navodi se u demaršu Beograda (SADRŽAJ srpskog demarša možete pročuitati ovde).

Tirana je odgovorila demaršom uručenim ambasadoru Srbije Miroljubu Zariću. Istovremeno, ispred ambasade u Tirani održan je i protest. Zarić je zvanični otpravak Tirane ocenio kao “oštru protestnu notu u pisanoj formi”.

Premijer Albanije Edi Rama, rekao je da je razočaran zbog komentara srpskih zvaničnika povodom incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija, ali je poručio da i dalje namerava da se sledeće sedmice u Beogradu sastane sa svojim srpskim kolegom.

- Nećemo dozvoliti da nas usmerava takva politika i mržnja iz prošlosti. Nećemo dozvoliti da nas usmeri ono što se dogodilo na fudbalskoj utakmici. Odlučan sam da idem dalje - rekao je Rama.

Malo pre toga, rekao je ono što se dogodilo na stadionu Partizana "predstava nasilja i rasizma".

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti zatražio je od premijera Albanije Edija Rame da ne ide u zakazanu posetu Beogradu 22. oktobra.

Podsetivši da je to od Rame tražio na nedavnom sastanku sa njim, Ahmeti kaže da je, nakon sinoćnjeg incidenta na utakmici Srbija - Albanija u Beogradu, još više ubeđen, te albanskom premijeru ponovo poručio: "Ne idi u Beograd".

I odlazeći kosovski premijer Hašim Tači pridružio se oštrim reakcijama, pa je dešavanja na stadionu nazvao ''varvarskim i kukavičkim činom Srbije''.

Ni prištinski srednjoškolci nisu se mnogo razlikovali od vodećih političara, ali je njihova reakcija makar bila primeranija njihovom uzrastu.

Talas nasilja uvukao je u spor i Grčku čiji je ambasador u Tirani Leonidas Rokanas uputio demarš albanskom Ministarstvu spoljnih poslova zbog napada albanskih nacionalista na pripadnike grčke manjine u Albaniji posle prekinute fudbalske utakmice Albanije i Srbije u Beogradu.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke tražilo je albanskih vlasti da osude incidente koji su se dogodili nad pripadnicima grčke manjine u selu Dervičan, u blizini granice dve zemlje.

Ambasador Rokanas je, takođe, zatražio od zvanične Tirane da preduzme sve neophodne mere kako bi se pronašli, uhapsili i kaznili oni koji su odgovorni za napad, kao i da zaštiti grčku nacionalnu manjinu uoči predstojećeg obeležavanja Dana nezavisnosti Grčke, 28. oktobra. Kako su izvestili grčki mediji posle prekida fudbalske utakmice, oko 100 osoba sa albanskim zastavama i transparentima sa nacionalističkim porukama u selu Dervičani, u okrugu Đirokastro, u neposrednoj blizini sa Grčkom, počelo je da lomi izloge prodavnica i parkirane automobile, sve dok ih nije zaustavila policija.

Prekid fudbalske utakmice Srbija - Albanija slavili su Albanci u Ulcinju, Plavu i Tuzima u Crnoj Gori. Na snimcima su mogli da se vide kolone koje prolaze, noseći albanske zastave. U Tuzima je došlo i do tuče đaka.

To nije zabrinulo crnogorske zvaničnike. Predsednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić izjavio je da ga "ne brine" to što je deo Crne Gore bio na zastavi "Velike Albanije" koja se pojavila na fudbalskoj utakmici u Beogradu.

U izjavi novinarima povodom tog incidenta, Krivokapić je taj događaj stavio u kontekst "propalih politika" na Balkanu i "pokušaja da se region vrati na stanje iz 1990-ih".

Iz Crne Gore je zato stigla i jedna duhovita reakcija na mapu "Velike Albanije" u Beogradu, kada je napavljena šaljiva mapa "Velike Crne Gore", od Albanije do Francuske, koja je za kratko vreme zapalila internet.

Ni u Makedoniji albanski ekstrmisti nisu mirovali. Desetine hiljade makedonskih Albanaca nakon incidenta u Beogradu izašle su na centralne trgove u Strugi i Tetovu, uzvikujući parole u znak podrške albanskoj reprezentaciji.

Albanci, koji čine većinsko stanovništvo u Tetovu i Strugi,  uzvikivali su parole o "velikoj Albaniji", širili albanske zastave i automobilskim sirenama stvarali buku, javili su makedonski mediji.

Makedonski mediji javili su u utorak, 14. oktobra, da su se incidenti iz Beograda "prebacili" u Skoplje, gde su na nekoliko lokacija u gradu demolirane autobuske stanice i uništena stakla na tri autobusa gradskog saobraćajnog preduzeća.

Nekoliko članova navijačke grupe "Šverceri" iz Makedonije preuzeli su odgovornost za provokacije na stadionu u Beogradu, nakon koje je prekinuta utakmica. Do javnosti u Srbiji, međutim, nikakve reakcije vlasti u Makedoniji nisu došle.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

RAT-DEMARSIMA-Talas-nacionalizma-potopio-Balkan

Izvor: medio.rs, 17.Okt.2014

Incident na fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija doveo je do talasa nacionalističkih ispada u regionu, zaoštravanja odnosa među balkanskim zemljama i diplomatskog rata demaršima...Najpre je, dan nakon utakmice, ambasadoru Albanije u Srbiji Iljiru Boćki uručen demarš povodom incidenta na utakmici...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.