RANO JE ZA POGAČU POMIRENJA Pupovac: U Hrvatskoj se događaju incidenti, napadaju se srpski turisti, ispisuje za dom spremni

Izvor: Press, 10.Avg.2020, 11:05

"RANO JE ZA POGAČU POMIRENJA" Pupovac: U Hrvatskoj se događaju incidenti, napadaju se srpski turisti, ispisuje "za dom spremni"

Poslanik u hrvatskom Saboru i predsednik SDSS Milorad Pupovac, rekao je večeras da ga raduje što je patrijarh srpski Irinej poslao poruku ohrabrenja za sve one koji se upute putem pomirenja Srbije i Hrvatske i naglasio da bi poklič "za dom spremni" trebalo skloniti iz javnog života.
Foto:blic
Pupovac smatra da će biti potrebno još vremena, postupaka, reči i dela kako bi bila "ispečena i ukusna >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pogača pomirenja".
Odgovarajući na pitanje novinara RTL-a o tome da li će Beograd i Zagreb shvatiti poruku da je pravo vreme za pomirenje, rekao da je potrebno vreme da to valjano shvate obe strane.
- Mi smo napravili prve korake s predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj. Sada je na predstavnicima državne vlasti u Hrvatskoj da se predstavnicima državne vlasti u Srbiji naprave prve korake. U međuvremenu će biti napravljeni još neki koraci koji će učvrstiti veru u to da to nije privremen i prigodan čin, nego da je reč, govorimo o onome što se dogodilo u Kninu, nego da je reč o nečemu na čemu će se raditi još mesecima i godinama - objasnio je Pupovac.
Smatra da je za sve to bilo potrebno vreme, da stvari sazru i da dođu ljudi koji će moći da ponesu teret na leđima onoga što je poneseno u Kninu i što će se nositi još veoma dugo.
Pupovac je kategoričan da poklič "za dom spremni" treba skloniti iz javnog prostora.
- Treba ga maknuti iz legalnog prostora. To je, bez obzira što se koristio tokom rata 1991-1995, taj pozdrav je originalno ustaški pozdrav, pozdrav jedne kvislinške tvorevine koja je bila zločinačka i koja je počinila genocid na Jevrejima, Romima i Srbima, koja je istrebljivala sve protivnike režima, pre svega, antifašiste. Taj pozdrav narušava ono što je želja da se stvori u današnjoj Hrvatskoj, a to su čvrsti demokratski temelji, mir u zemlji, mir na granicama i pomirenje između Hrvata i Srba - kazao je Pupovac.
Oštra reakcija zbog ministra Radmana On je objasnio i zašto je u subotu bio oštar prema ministru spoljnih poslova Gordanu Grliću Radmanu, istakavši da je u ovom trenutku veoma važno da svako doprinese otklanjanju nesporazuma i da se doprinese onome što je "zamešeno u Kninu u toj pogači pomirenja".
- Ne treba nastaviti retoriku kakvu smo imali dosad, bez obzira da li neko dao povod za to. Hrvatska sa svoje strane, s obzirom na to da je srpska zajednica učinila i doprinela, ne treba to da čini", kazao je on.
- A s druge strane, u Hrvatskoj se događaju incidenti. Incidenti koji se događaju svako leto i svake godine i ne samo leti i ne samo svake godine. Napadi na turiste. Ispisivanje na auto, traktor: 'za dom spremni'. Poruke, s jedne strane, podrugivanja sa žrtvama, a s druge strane proterivanja, a s treće strane, zločinačke poruke kada je posredi taj poklič - objasnio je Pupovac.
Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija
Da sam na mestu ministra Radmana, rekao je Pupovac, ja bih nazvao svog kolegu u Beogradu i rekao: žao mi je, učinićemo sve da se to ne ponovi.
- Ili bih napisao notu i poslao je u pisanoj formi. Ili bih zamolio gradonačelnika da on to uradi i poseti te ljude i da im kaže da Hrvatska takve stvari ne podržava. U ovom trenutku nama su potebni takvi postupci - zaključio je Pupovac.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Pupovac: Na potezu su vlasti u Hrvatskoj i Srbiji

Izvor: RTS, 10.Avg.2020

Poslanik u Hrvatskom saboru i lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac izjavio je da su, nakon što je predstavnik te stranke Boris Milošević prisustvovao obeležavanju vojno-policijske akcije "Oluja" u Kninu, sada na potezu hrvatske vlasti da sa vlastima u Srbiji naprave...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.