Proslava Vidovdana na Kosovu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 28.Jun.2009, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Vidovdana na Kosovu

Priština -- Proslava Vidovdana na Kosovu protiče u senci incidenta kada je juče kod Leposavića kamenovana kolona u kojoj su bili ministri Vlade Srbije.

Parastosu na Gazimestanu prisustvovalo je najviše građana u poslednjih desetak godina. Odgovornost za napad kod Leposavića preuzela je organizacija 1389, a ministar za Kosovo Goran Bogdanović kaže da Vlada Srbije ubuduće neće tolerisati napade poput jučerasnjeg kod Leposavića.

Na snimku koji je objavljen na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sajtu Jutjub vidi se kako pripadnici 1389 bacaju kamenje na kolonu vozila u kojima se nalaze srpski ministri.

Srušen spomenik u Gnjilanu

Opštinske vlasti Gnjilana su danas srušile spomen-česmu vitezovima Kneza Lazara u centru Gnjilana, izjavio je Tanjugu predsednik Skupštine opštine Gnjilane Milorad Todorović.

Todorović je rekao da je posredi vandalski čin koji sa sobom nosi odredjenu poruku Srbima u ovom delu Kosova. Spomen-česma, koja je zajedno sa spomenikom Knezu Lazaru podignuta u centru Gnjilana povodom proslave 600. godišnjice Kosovske bitke, srušena je danas bagerom.

Okupljene je rasterala grupa mladića sa bejzbol palicama za koje se veruje da su deo obezbeđenja ministra Gorana Bogdanovića.

U incidentu nije bilo povređenih, a dva autobila su oštećena.

Gostujući i u emisiji "Otvoreno sa Kosova” neposredno nakon napada Bogdanović je rekao da država to više neće više toleristi. Veliku odgovornost za napad, kaže Bogdanović, snosi i lokalno rukovodstvo.

"Napad na ministre je napad na državu. Ne mogu lokalne samuuprave koje dobijau pare iz Beograda da gađaju srpske ministre” istakao je Bogdanović.

Ministar kulture Nebojša Bradić drugačije gleda na incident u Leposaviću. On navodi da Beograd mora da ponudi kvalitetnija rešenja za budućnost Srba, ne samo na severu pokrajine, već i u enklavama.

"Važna je briga o celokupnom statusu naših ljudi na Kosovu i njihovoj egzistenciji. Briga je na neki način bila incidentna, nije bila sistematska i onda, naravno, da se takvi incidenti koji su se dogidili juče mogu ponoviti”, naveo je Bradić.

Pokret 1389 saopštio je da su njihovi članovi sa meštanima Leposavića već četiri dana na barikadi koje su podignuta kod tog mesta.

Protest je, inače, organizovan, zbog uvođenja carinskih kontrola na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i traje već nedelju dana.

Učesnici kažu da će puteve na severu Kosova držati u blokadi sve dok Euleks ne promeni odluku o uvođnju carina.

Ova akcija Srba sa severa Kosova nema podršku zvaničnog Beograda.

Liturgija u Gračanici i parastos na Gazimestanu

Nekoliko hiljada Srba obeležilo je na Gazimestanu 620. godišnjicu Kosovske bitke, a pre parastosa, u porti manastira Gračanica služena je liturgija povodom Vidovdana.

Sa oba mesta je poručeno da je Kosovo sastavni deo Srbije i da Srbija neće odustati od pravne i diplomatske bitke za očuvanje Kosova.

Ovogodišnje obeležavanje Vidovdana, najmasovnijie u poslednjih deset godina, nakon što su na Kosovo došle međunarodne snage.

Parastos je služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, uz sasluženje episkopa Artemija i episkopa Teodosija.

"I svaki onaj koji bi htio da ponovo glavu Lazarevu, Kosovo i Metohiju, da odsječe, da otkine od naroda srpskoga, taj vrši isti onaj zločin koji je izvršio tiranin Murat sultan na Kosovu 1389. godine prije 620 godina", poručio je mitropolit Amfilohije.

Na istom mestu, pre 20 godina, govor, pred oko milion ljudi, održao je tadašnji predsednik Predsedništva Srbije Slobodan Milošević.

"I posle šest vekova, opet smo pred bitkama i u bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene", rekao je tada Milošević.

Dve decenije kasnije, reči koje je izgovorio, za neke predstavljaju najavu raspada zajedničke države, a za druge zaustavljanje svakog daljeg napretka Srbije.

"Mislim da je tu emociju jedan čovek zloupotrebio da bi došao na vlast. Dvadeset godina kasnije smo daleko od Evrope i mesta koje nam pripada u svetu. Mi bismo bila jedna od 15 najrazvijenih zemalja u svetu, da je ona silna energija iskorišćena u pozitivne svrhe", smatra državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović.

Istoričar Čedomir Antić kaže da je Milošević upravo tim govorom označio vrhunac svoje moći i počeo borbu za hegemoniju unutar Saveza komunista i jugoslovenske države.

"On u toj borbi nije uspeo jer je vreme za jedinstvenu jugoslovensku državu, koju su podržavale velike sile, prošlo, tako da je on u trenutku svoje najveće moći poražen izvan Srbije. Postavlja se pitanje šta bi bilo da vreme hladnog rata nije prošlo. Verovatno bi Milošević postao prvi čovek jugoslovenske države, ali jedna loša politika i pogrešan čovek ne mogu sticajem okolnosti da postanu dobra politika i pravi čovek", kaže Antić.

Obeležavanje Vidovdana na Gazimestanu je proteklo bez incidenata, a prostor oko spomenika na Gazimestanu obezbeđivale su jake snage Kfora.

KPS: Mirno i bez incidenata

Portparol KPS Arber Beka izjavio je da proslava Vidovdana na Kosovu protiče mirno i bez incidenata.

"Kosovska policija obavila je neophodne pripreme kako bi proslava Vidovdana protekla mirno i bez problema", rekao je on, ne želeći da precizira koliko je policajaca prisutno na terenu širom Kosova.

Beka je dodao da ih je "sasvim dovoljno da odole svim izazovima koji ih očekuju u toku dana i obezbede sigurnost za sve gradjane Kosova", te da "za sada sve protiče mirno i bez problema, a da je policija pripremila operativni plan kako ne bi došlo do incidenata".

Portparol KPS je ocenio da je ovogodišnje obeležavanje Vidovdana najposećenije i najmasovnije obeležavanje na Gazimestanu u poslednjih nekoliko godina, na kome je prisutno više hiljada ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.