Probušili cev i pobegli

Izvor: Blic, 16.Sep.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probušili cev i pobegli

Radnici nepoznate privatne firme presekli su juče oko 12 sati gasovodni kabl dok su bušilicom pokušavali da izmeste vodovodnu cev iz dvorišta stambenog objekta u Ulici Šavnička 24. Istog trenutka velika količina gasa je počela da izbija iz zemlje pa su stanari u strahu od eksplozije odmah obavestili policiju i „Beogas” čije su dežurne ekipe tek nakon tri sata uspele da zaustave gas.

Kako saznaje „Blic”, do incidenta je došlo kada su radnici mašinama krenuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da buše zemlju u dvorištu kako bi došli do vodovodne cevi. Međutim, prilikom kopanja jedan od njih je bušilicom zakačio i presekao gasovodnu cev koja je u toj ulici sprovedena nedaleko od vodovodne cevi. Gas je počeo da kulja, a radnici su se u strahu ubrzo razbežali pa nije poznato iz koje su firme.

- Radnike su doveli dvojica komšija koji žive u toj zgradi. Pitali su mog oca da li mogu da pomere vodovodnu cev iz dvorišta kako ne bi prolazila više ispod zgrade i pravila im probleme, a on nije imao ništa protiv. Niko nije ni slutio da može doći do ovoga - priča Dobrivoje Š. koji živi u zgradi ispred koje je kuljao gas iz zemlje.

Kako kaže, drama u ulici nastala je tek kada se osetio neprijatan miris u vazduhu pošto se ništa nije čulo prilikom oštećenja cevi.

- Osetio sam da me nešto guši pa sam otišao do prozora da vidim šta se dešava, a na ulici je već bilo nekoliko stanara koji su pozvali policiju i „Beogas”. Radnika nigde nije bilo, a gas je već ozbiljno štipao za nos pa je nastao opšti strah i konfuzija dok nisu došle dežurne ekipe. Niko nije smeo ni cigaretu da upali - ističe Dobrivoje.

Gotovo svi stanari više od deset zgrada u ulici usled neprijatnog mirisa zatvorili su sve prozore, a većina njih je i izašla na ulicu. Policija je iz predostrožnosti blokirala saobraćajnicu dok se gas ne zaustavi, a ubrzo su za svaki slučaj došli i vatrogasci. Ipak, neizvesnost je potrajala skoro tri sata.

- Mnogo više vremena potrošili bi ukoliko bi kopali zemlju na mestu gde se nalazi ventil. Zato smo odlučili da potražimo oštećenu cevku i tako zaustavimo gas. Malo je potrajalo, ipak najbitnije je da smo praktično u potpunosti obezbedili teren kako ne bi došlo do eventualnih eksplozija - ističe Predrag Bošković, direktor službe za održavanje u „Beogasu”.

Radovi nisu prijavljeni

Radnici koji su izazvali čitav incident ne samo da su pobegli neposredno pošto su oštetili gasovodnu cev već nisu uopšte ni prijavili radove na izmeštanju vodovodne cevi u Šavničkoj ulici.

- Dok nas stanari nisu obavestili o incidentu nismo ni znali da se tamo uopšte i izvode radovi - kažu u „Beogasu” i dodaju da izvođač radova samo zbog tog propusta može biti kažnjen novčano i do 200.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.