Krivične prijave za nasilje ispred Islamske zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične prijave za nasilje ispred Islamske zajednice

NOVI SAD - Novosadska policija podnela je danas krivične prijave protiv četiri osobe koje se sumnjiče da su se 17. marta ispred Islamske zajednice u Futoškoj ulici nasilničko ponašali, saopštila je policija.

Kako se navodi, krivičnim prijavama su obuhvaćeni Bajram T. (28) iz Veternika i Safet B. (30), Naser T. (23) i Sadrija F. (24) iz Novog Sada.

"Oni su rukama, nogama i palicama tukli Fahrudina M. (28) iz Petrovaradina, a Sadrija F. mu je naneo i ubodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ranu šrafcigerom, pa će protiv njega biti podneta i krivična prijava zbog nanošenja lake telesne povrede", navodi se u saopštenju.

Policija je ranije saopštila da je utvrđeno da je tokom sukoba, za sada nepoznata osoba uperila pištolj u prisutne i dodala da će protiv te osobe biti podneta krivična prijava zbog ugrožavanja sigurnosti.

Pristalice dve frakcije Islamske zajednice koje deluju u Srbiji potukle su se 17. aprila u Novom Sadu. Vernici iz Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića i vernici iz Islamske zajednice Srbije, na čijem je čelu Adem Zilkić, tvrdili su da su oni napadnuti.

Prema tvrdnji Zukorlićevih pristalica, incident se desio kada je druga strana pokušala da uzurpira molitveni dom i prostorije zajednice. Službenici Islamske zajednice tvrde da se incident desio kada su došli da uruče rešenje o razrešenju organa Islamske zajednice u Novom Sadu.

Policija je danas saopštila da i dalje radi na rasvetljavanju svih okolnosti i identifikaciji ostalih aktera narušavanja javnog reda i mira u objektu Islamske zajednice i njegovoj okolini.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina negirala je danas da je na bilo koji način umešana u incident koji se dogodio u petak u Molitvenom objektu Islamske zajednice u Novom Sadu.

U saopštenju se navodi da je stav te stranke "da politika i političari ni po koju cenu ne smeju da se bave verskim zajednicama, kao i da bi pitanja i probleme unutar verskih zajednica trebalo da rešavaju isključivo verski autoriteti".

"SDA samo može da apeluje, da zbog sigurnosti građana, svi unutar islamske zajednice svoje nesuglasice treba da reše dijalogom i mirnim putem, a nikako nasiljem narušavajući tako bezbednost građana", kaže se u saopštenju SDA.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, zatražio je juče opsežnu policijsku istragu o pomenutom incidentu.

U pismu direktoru policije Miloradu Veljoviću, koje je potpisao potpredsednik mešihata i muftija beogradsko-novosadski te islamske zajednice Rešad Plojović, navedeno je da su za incident odgovorni "revolveraši, odbornici i aktivisti Sulejmana Ugljanina".

SDA ocenjuje da je takav stav Zukorlićevog mešihata "samo još jedan zlonameran pokušaj da, bez ikakvog osnova, odgovornost za izazivanje incidenata prebaci na čelnike Stranke demokratske akcije Sandžaka".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prijave zbog tuče ispred Islamske zajednice u Novom Sadu

Izvor: Blic, 21.Apr.2009

Protiv četvorice Novosađana podneta je krivična prijava zbog osnovane sumnje da su se nasilnički ponašali prilikom nedavnog incidenta ispred objekta Islamske zajednice u Novom Sadu, saopštila je danas novosadska policija.....Bajram T. (28) iz Veternika, Safet B. (30), Naser T. (23) i Sadrija F....

Nastavak na Blic...

Novi Sad: Prijave zbog incidenta

Izvor: B92, 21.Apr.2009

Novi Sad -- Novosadska policija podnela je krivične prijave protiv četiri osobe, zbog sumnje da su se nasilno ponašale 17. marta ispred Islamske zajednice u Futoškoj ulici...Kako se navodi, krivične prijave su podnete protiv Bajrama T. iz Veternika i Safeta B., Nasera T. i Sadrije F. iz Novog Sada..."Oni...

Nastavak na B92...

Krivične prijave zbog tuče muslimana

Izvor: Mondo, 21.Apr.2009

Novosadska policija podnela je krivične prijave protiv četiri osobe koje se sumnjiče da su se 17. marta ispred Islamske zajednice u Futoškoj ulici nasilničko ponašali, saopštila je policija.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.