Pretučen Srbin kod Istoka

Izvor: RTS, 20.Feb.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretučen Srbin kod Istoka

Grupa Albanaca pretukla Srbina Ljubišu Stepanovića kod Istoka, koji je zbrinut u bolnici u Kosovskoj Mitrovici i nije životno ugrožen. Ministarstvo za KiM saopštava da su se u roku od 48 sati dogodila dva incidenta i traži da se počinioci otkriju i kazne.

U selu Žač, kod Istoka, Srbina Ljubišu Stepanovića pretukla je grupa Albanaca, kada je jutros išao po hleb i namirnice u Osojane.

Pretučeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stepanović je zbrinut u kosovskomitrovačkoj bolnici, a lekari su izjavili da nije životno ugrožen.

Specijalista otorinolaringolog u kosovskomitrovačkoj bolnici dr Tatjana Ikić rekla je da je Stepanović primljen oko podneva i da su mu povrede sanirane. 

"Bila je velika povreda ušne školjke, a prisutne su i povrede na ekstremitetima, leđima i slabinskom delu, što su konstatovali hirurg i ortoped. Opšte stanje pacijenta je stabilno i nije životno ugrožen. Povrede su bile prilično jake. U trenutku zadobijanja povrede kratkotrajno je izgubio svest", rekla je dr Ikić.

Ministarstvo za KiM zahteva konkretne korake 

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je zatražilo da se otkriju i kazne oni koji su jutros napali jednog Srbina u Opštini Istok i oni koji su ove nedelje otkopali grob jedne Srpkinje u Gnjilanu.

"Poslednji incidenti na Kosovu pokazuju pravo lice takozvanih kosovskih vlasti i njihovog poimanja multietničkog društva, u kojem nema mesta ni za povratak, ni za žive, ali ni za mrtve Srbe", ocenilo je Ministarstvo u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su se u roku od 48 sati na Kosovu dogodila dva incidenta i traži se da se počinioci otkriju i kazne. 

"U poslednjoj deceniji nijedan počinilac napada i zločina nad kosmetskim Srbima nije otkriven ni osuđen. Zahtevamo od Euleksa i drugih međunarodnih činilaca, da osim verbalne osude, preduzmu konkretne korake, kako se ovakvi incidenti više ne bi ponovili", piše u saopštenju.

Ivanović: Opšta sigurnost je bitno snižena 

Posle napada na Ljubišu Stepanovića, opšta sigurnost je bitno snižena, što bi trebalo da zabrine i Kfor, poručio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Ivanović je kazao da je napadnuti Srbin povratnik u selo Žač, u koje se vratilo pet porodica "koje su očito nekoga uznemirile".

"Njihove njive i zemljište obrađuju kosovski Albanci od 1999. godine do danas. Najavljen je povratak još nekoliko porodica u isto selo. Kada se tome doda da sela Žač i Srbobran od juče nemaju struju, a plaćaju račune, uz ovaj incident, to ukazuje na stvaranje vrlo napete atmosfere", rekao je Ivanović.

On je dodao da je smanjivanje vojnika Kfora u takvoj situaciji apsolutno pogrešno, na šta su srpske vlasti upozoravale predstavnike NATO u dosadašnjim kontaktima. Ivanović je najavio da će iduće nedelje pozvati komandanta KFOR kako bi o tome razgovarali.

Među prvim povratnicima u Žač 

Stepanović bio jedan od trojice Srba koji su se letos prvi vratili u selo, potvrdila je koordinatorka za povratak u srpskoj opštini Istok Vesna Maliković.

"To je bilo povratničko naselje gde su ljudi živeli pod šatorima. Pre nekoliko dana i ostali povratnici su izrazili želju da se vrate i mislim da je to glavni razlog zašto je on napadnut", rekla je Maliković za RTS.

Maliković je rekla da su napadači Stepanovića sačekali sakriveni na imanju jednog Srbina koji je pre nekoliko dana dolazio s namerom da se vrati sa porodicom.

Prema njenim rečima situacija u opštini Istok se poslednjih nedelja drastično pogoršala, a jutrošnji napad je veoma uznemirio Srbe koji žive u ovoj opštini.

"U Žaču je pet kuća za Srbe povratnike u završnoj fazi i očigledno je da to nekome smeta", dodaje Maliković.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.