Pretili skakanjem sa terase i spaljivanjem

Izvor: Blic, 17.Apr.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretili skakanjem sa terase i spaljivanjem

KRAGUJEVAC -Dva­desetak ljudi ilegalno useljenih u gradske stanove, pretili su juče da će skočiti sa terase ili se samospaliti ako ih isele. Stanari su sačekali policiju sa molotovljevim koktelima i decom u naručju, tvrdeći da su socijalni slučajevi, a da su stanovi namenjeni siromašnima. U gradskoj upravi kažu da ilegalno useljeni stanari nemaju pravo na stanove i da je iseljenje odloženo za sledeću sedmicu kako bi se izbegli >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << incidenti.

Iseljenje porodica, koje su bespravno ušle u stanove Gradske stambene agencije u kragujevačkom naselju „Centralna radionica” juče je posle jednočasovne drame odloženo. U stanove u Ilindenskoj ulici nelegalno su se uselile četiri porodice, sa 21 članom, među kojima je trinaestoro dece i dve trudnice. Niko od njih nema rešeno stambeno pitanje, tri porodice su socijalni slučajevi i kako kažu „ako ih isteraju, nemaju gde osim na ulicu”. Lela Obradović je provalila u stan pre mesec dana sa šestoro dece starih od devet meseci do 15 godina.

- Morala sam da provalim u stan, jer nemam gde. Živeli smo svi zajedno sa svekrom u sobi od devet kvadrata. Neka nas smeste negde, jer ako me isteraju odavde ja mogu opet samo na ulicu - kaže ona.

Predstavnike Gradske stambene agencije, koja ih je više puta upozoravala da moraju da napuste stanove, juče su dočekale flaše pune benzina. Živka Mijić kaže da sa sinom, snahom, dvoje unučadi i trećim na putu, nema gde.

- Niko u porodici ne radi, nemamo gde. Spalićemo se - kaže Živka. Njen sin Igor pretio je i da će da skoči sa terase, ali je posle kratkotrajnog ubeđivanja familije i ostalih stanara odustao.

- Neka nam nađu bilo kakav smeštaj. Za socijalne stanove nismo mogli da konkurišemo, jer je potrebno da jedan član bude zaposlen da bi mogao da plaća komunalije. Ovu zgradu je italijanska vlada poklonila Kragujevcu sa siromašne i izbeglice - kaže Igor Mijić.

Prema rečima Vlade Miha­jlovića, direktora Gradske stambene agencije, stanovi koje su ove porodice bespravno zauzele, namenjeni su stanarima Stare radničke ko­lonije, čije su barake srušene zbog izgradnje šoping mola „Plaza”. Mihajlović kaže da nijedna od ovih porodica nije konkurisala za socijalne stanove i da je proverom utvrđeno da su „daleko ispod crte”.

- Zgradu su zajedno izgradili grad i humanitarna organizacija „Diakonia” za raseljena lica kod Železničke stanice. Gradnja je trajala sedam godina, pa smo izbeglice morali da smestimo na drugu lokaciju, a ovu smo u zamenu namenili žiteljima Radničke kolonije - kaže Mihajlović.

Protest malih akcionara

Manjinski akcionari kragujevačkog „22. decembra” pretili su da će skočiti sa krova fabrike ako ne počnu pregovori o podeli imovine ovog preduzeća. Šestoro manjinskih akcionara juče ujutro popelo se na krov „22. decembra”, ali se dvoje onesvestilo i odvezla ih je Hitna pomoć. Manjinski akcionari, koji su pre dva dana nasilno upali u preduzeće, tvrde da čelnici firme rasprodaju imovinu preduzeća i traže poništenje privatizacije, a u upravi „22. decembra” kažu da je privatizacija sprovedena zakonito i da nema mesta pregovorima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.