Premijer: Stabilizacija u Fukušimi

Izvor: B92, 12.Apr.2011, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Stabilizacija u Fukušimi

Tokio, Peking -- Japanski premijer Naoto Kan tvrdi da se situacija u nuklearnoj centrali Fukušima polako stabilizuje i da se smanjuje količina oslobođene radijacije.

"Korak po korak, reaktori centrale idu prema stabilizaciji. Nivo oslobođene radijacije se trenutno smanjuje", rekao je Kan.

Upitan o odluci japanske Agencije za nuklearnu bezbednost da krizu u Fukušimi proglasi nuklearnim incidentom sedmog stepena, čime je on izjednačen sa Černobiljom, Kan je odgovorio: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "To smo učinili na osnovu procene obima emisija radijacije".

Kan je takođe kazao da je "zdravlje građana glavni princip kojim se vlada rukovodi prilikom donošenja odluka".

Premijer je pozvao Japance da se vrate normalnom životu nakon razornog zemljotresa koji je 11. marta pogodio severoistočni deo zemlje i cunamija u kojem je poginulo i nestalo više od 27.000 ljudi.

Podsetimo, japanska Agencija za nuklearnu bezbednost (NISA) podigla je stepen opasnosti od nuklearne katastrofe u Fukušimi na najviši nivo, jednak najvećoj nuklearnoj katastrofi u svetu koja se dogodila u Černobilju 1986.

Kineski premijer zabrinut

Kineski premijer Ven Điabao preneo je japanskom kolegi Kanu zabrinutost zbog ispuštanja radioaktivnih materija u okean i zatražio od japanske vlade da uzima u obzir "veoma ozbiljno" posledice po morski podvodni svet i okolne zemlje.

Kina strahuje od ispuštanja radioaktivnih čestica u okean (Beta)

Venov komentar, objavljen na zvaničnom vladinom sajtu, naglašava kinesku zabrinutost zbog japanske nuklearne krize, posebno nakon što je Japan saopštio da će ispumpati radioaktivnu vodu iz rezervoara oštećene nuklearne centrale u more.

"Kineska vlada i narod izražavaju zabrinutost zbog toga i traže od japanske vlade da prida veliku važnost na posledice toga čina po morski svet i posebno susedne zemlje", navodi se u saopštenju, koje je preneo Rojters.

Kineski premijer je takođe zatražio da se Japan "striktno pridržava međunarodnog prava i preduzima efektivne preventivne i zaštitne mere, kao i da brzo, sveobuhvatno i tačno izveštava Kinu o situaciji".

Ven je rekao da je japanski premijer izrazio "žaljenje" zbog nuklearnog akcidenta i rekao Venu da će Japan pružiti brze i tačne informacije o situaciji oko nuklearke.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.