Predloženo ukidanje imuniteta poslanicima DF-a

Izvor: VOA, 25.Jul.2017, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predloženo ukidanje imuniteta poslanicima DF-a

Poslanici opozicionog Demokratskog fronta ponovo su u središtu interesovanja crnogorske javnosti. I danas, na sjednici Administrativnog odbora, izazvali su incident u Skupštini, na sjednici na kojoj se raspravljalo o ukidanju imuniteta poslanicima tog političkog saveza, zbog ranijih incidenata Administrativni odbor jednoglasno je parlamentu preporučio ukidanje imuniteta poslanicima Demokratskog fronta Milanu Kneževiću, Milutinu Đukanoviću, Marini Jočić i Branku Raduloviću. Ukidanje imuniteta zatražilo je Osnovno državno tužilaštvo, koje poslanike DF-a sumnjiči za nasilničko ponašanje u holu parlamenta u februaru ove godine. Glasanju za ukidanje imuniteta poslanicima DF-a prethodila je burna rasprava, koja je u trenutku bila na ivici incidenta, nakon što je poslanik DF-a, Janko Vučinić, uputio niz pogrdnih riječi i uvreda predsjedniku Administrativnog odbora Ljuiđu Škrelji. Inače, uoči incidenta, Vučinić je optužio kolege iz DPS-a da su dobili zadatak od Đukanovića da poslanicima DF-a ukinu imunitet, koji je obesmišljen takvim ponašanjem. Lider DF-a Andrija Mandić  najavio je da će doći na plenarnu sjednicu parlamenta, da bi javnost i potpredsjednik SAD-a, Majk Pens, vidjeli koliko je parlament ponižen. Prethodno, lideri Demokratskog fronta upoznali su danas predstavnike Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori sa, kako tvrde, političkim progonom koji se sprovodi protiv tog saveza, i najavili da će za svoje tvrdnje naknadno dostaviti čvrste dokaze Sa šefom Delegacije EU, Aivom Oravom, razgovarali su Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević, koji su novinarima kazali da su apsolutno zadovoljni današnjim sastankom. Medojević je kazao da su Orava informisali o svim neregularnostima i zloupotrebama političkog progona lidera DF-a od, kako je naveo, glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. "Vrlo brzo ćemo dostaviti konkretne primjere i dokaze za ovo što smo danas tvrdili", poručio je Medojević. Kako je naveo, lideri DF-a su u razgovoru sa Oravom upozorili smo da takva politika, iza koje stoji predsjednik Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović, dovodi Crnu Goru u sve veće probleme i može izazvati konflikte i sukobe. "Upozorili smo da stanje u državi nije dobro, da parlament ne funkcioniše, da ne postoji eksterna kontrola vlasti, da se usvajaju loši zakoni koji smanjuju transparentnost vlasti, povećavaju korupciju, da praktično 33 odsto vlasti u Crnoj Gori, a to je parlamentarna vlast, ne funkcioniše. Sve ovo neminovno vodi u konflikte, sukobe i nestabilnost", kazao je Medojević. Mandić je kazao da je sa Oravom govorio i o tome da reforma pravosuđa u Crnoj Gori nije dala očekivane rezultate, iako su napravljene određene izmjene kako bi ono profunkcionisalo. Posebno je, kako je naveo, govorio o zloupotrebi instituta pritvora.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Još jedan incident u crnogorskom parlamentu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Jul.2017

Incidenti na sjednici Administrativnog odbora na kojem je odlučeno da predloži Skupštini da, ukine imunitet za još četvoro poslanika opozicionog DF-a

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.