Praški hrvatsko-srpski školski incident: Pomorci se ne izvinjavaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praški hrvatsko-srpski školski incident: Pomorci se ne izvinjavaju

BEOGRAD/ZAGREB - Najodgovorniji za napad, koji je zadesio učenike trećeg razreda Matematičke gimnazije na ekskurziji u Pragu, su hrvatski profesori, jer nisu u tom trenutku bili pored svojih pripitih učenika, izjavio je danas profesor i vođa puta beogradske škole Željko Ležaja.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da su samo prisebnost Beograđana - vođe puta, profesora i vozača - kao i dostojanstveno ponašanje učenika, doveli do smirenja već izuzetno napete situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispred hotela u kome su odseli i đaci iz Hrvatske, tako da se sve završilo sa nekoliko udaraca.

Odlazak u drugi hotel

"Vođa puta i predstavnik agencije fizički su pokušali da kordonom zaštite decu, pri čemu je fizički napadnut predstavnik agencije 'Modena', ali pošto su povrede lakše prirode češka policija ih nije ni zavodila", istakao je Ležaja.

"Obezbeđenje hotela na ponašanje hrvatskih učenika apsolutno nije reagovalo, dok je policija pokušala da čitavu situaciju predstavi kao međusobni sukob, a ne kao isplaniran napad pijane grupe iz Hrvatske", naglasio je Ležaja.

On je izrazio duboku zahvalnost ambasadi Srbije u Pragu čiji su se predstavnici pojavili pola sata posle nemilih dešavanja, i pomogli pri saslušanju u Češkoj policiji, kao i nalaženju drugog hotela.

Učenica Nešović Katarina rekla je da su svi učenici ostali zatečeni scenom ispred hotela, posle povratka iz diskoteke, gde ih sačekala grupa hrvatskih đaka sa povicima i uvredama na njihov račun.

"Mi smo poslušali savete naših profesora da se vratimo u autobus i sačekamo da se situacija smiri, i nismo odgovarali na njihove provokacije", objasnila je Nešovićeva.

Demarš ministaratva

Direktor turističke agencije "Modena travel" Nemanja Marković rekao je su učenici treće godine Matematičke gimanazije iz Beograda krenuli na ekskurziju u Prag 7. septembra, gde su stigli 9. septembra i odseli u hotelu "Albion".

U istom hotelu bilo je smešteno sedam autobusa učenika iz Zadra koji su ih iste noći napali.

Tim povodom Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je oštar demarš ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom incidenta koji se dogodio u Pragu, u kome najoštrije osuđuje svaki akt etnički motivisanog nasilja.

Noć u autobusu

Svetko Perković, upravnik Pomorske škole iz Zadra, čiji su maturanti u Pragu napali vršnjake iz Srbije, izjavio je danas da do incidenta "nije došlo zbog ideoloških razloga već zbog nezrelosti i previše alkohola", ali i najavio da će sankcionisati napadače.

Prema rečima upravnika škole, zadarski maturanti su gimnazijalce iz Beograda napali jer su umesto za Hrvatsku, koja je igrala fudbalsku utakmicu s Engleskom, u vreme TV prenosa, "navijali za Engleze".

U izveštaju koji je profesorka, vođa puta, dostavila Perkoviću istaknuto je da je zadarske maturante razbesnilo što su za vreme TV prenosa utakmice Engleska - Hrvatska, maturanti iz drugih zemalja, među kojima i oni iz Matematičke gimnazije iz Beograda, navijali za Englesku.

Prema njihovim navodima, točio se alkohol, štošta se dobacivalo, a došlo je i do fizičkog sukoba.

Zadrani su beogradske maturante dočekali ispred hotela i počeli ih vređati na nacionalnoj osnovi, a sukob je zaustavila profesorka koja ih je poterala u hotel.

"Srpski su učenici noć proveli u autobusu, jer su se bojali da će u hotelu biti prebijeni", naveli su oni.

Opomena pred isključenje

Perković je za Slobodnu Dalmaciju izjavio da je ponašanje njegovih učenika bilo neprimereno i da se ne može opravdati jer nisu smeli da zaborave da su u inostranstvu predstavljali i školu i Hrvatsku.

On je najavio sankcionisanje takvog vladanja jer učenici u takvoj situaciji "ne zaslužuju pokroviteljski stav kakav inače ima prema njima".

Rekao je i da incidentu ne misli davati dodatnu pažnju jer bi to pojedince moglo ohrabriti.

"Da postoji bilo kakav ozbiljan razlog, ja bih se izvinio beogradskim maturantima i njihovim profesorima, ali tome nije kumovala nikakva ideologija već dve čaše piva previše i nedostatak zrelosti", rekao je Perković.

On je naglasio da je 20 maturanata koji su učestvovali u incidentu, zajedno s roditeljima pozvano na razgovor i da je Pomorska škola do sada slične incidente kažnjavala opomenom pred isključenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.