Prag nema osnova za optužbe

Izvor: B92, 25.Apr.2021, 17:23

"Prag nema osnova za optužbe"

Prag nema osnova da optuži Rusiju da je umešana u incident u Vrbjeticama 2014. godine, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Zaharova.

"Tokom poslednjih sedam godina istrage, vlada (Češke) nije imala osnova, a kamoli bilo kakav dokaz, za davanje takvih izjava", rekla je ona u intervjuu za televiziju Rosija-1, preneo je Tas s.

Prema njenim rečima, pokazalo se da su postojala skladišta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja nisu bila pod kontrolom vlade te zemlje, niti zvaničnih struktura u Češkoj.

"Najčudnija stvar u ovome je, kao što sledi iz medijskih izveštaja, naročito iz zapadnih medija, da je privatna kompanija u vlasništvu državljanina članice NATO, tačnije Bugarske, poslovala u Češkoj", istakla je Zaharova.

Predsednik Češke Miloš Zeman u obraćanju naciji putem televizije rekao ranije danas da dokaz da su neki ruski agenti bili prisutni u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine nije pomenut u izveštaju češke bezbednosno-informativne službe.

Tada su poginule dve osobe u eksploziji, a Češka je ušla u diplomatski sukob sa Rusijom zbog prvobitne informacije o navodnom učešću ruskih agenata.

Zeman je rekao da postoje dve verzije uzroka eksplozije.

Jedna je neprofesionalizam radnika skladišta, a druga delovanje agenata stranih tajnih službi.

Predsednik Češke je naveo da ranije nije bio obavešten o mogućoj umešanosti Rusije u incident.

Zaharova je kazala i da Prag mora da kaže svetu šta je tačno bilo čuvano u depoima u selu Vrbjetice.

"Prema izveštajima nemačkih masovnih medija i opet, ovo je pitanje Pragu, u depoima su se nalazile nagazne mine", rekla je ona i dodala da države potpisnice Konvencije o protivpešadijskim minama ne mogu da drže takvo oružje na svojoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.