Prag: Napad na učenike iz Beograda

Izvor: B92, 10.Sep.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prag: Napad na učenike iz Beograda

Prag, Zagreb -- Učenike beogradske Matematičke gimnazije, na ekskurziji u Pragu, ispred hotela u kojem su smešteni, napali učenici srednje Medicinske škole iz Zadra.

Lakše su povređeni jedan profesor i turistički vodič agencije "Modena trevel" iz Novog Sada, koja je organizovala beogradsku ekskurziju. Kako kažu u toj agenciji, veći incident izbegnut je zahvaljujući tome što su se đaci i profesori iz Srbije sklonili u autobus.

Incident se dogodio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sinoć, kada su se učenici Matematičke gimnazije iz diskoteke vraćali u svoje sobe. Na hotelskom parkingu, dok su izlazili iz autobusa, sačekali su ih đaci zadarske škole koji su počeli da ih vređaju.

Na insistiranje profesora, đaci iz Srbije vratili su se u autobus, čime je sprečeno da neko bude povređen.

"Naši učenici su se između dva i pola tri vraćali iz organizovane posete diskoteci i u trenutku kada su izlazili iz hotela, mučki su napadnuti. Bila je napravljena prava noćna zaseda za naše učenike koji ih apsolutno ničim nisu isprovocirali. To se srećom završilo dobro, ali su nastradali vodič i jedan od profesora kada su se isprečili”, kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

Učenici i profesori beogradske gimnazije noć su proveli u autobusu, a oko šest sati ujutru, agencija "Modena trevel" je organizovala premeštaj naših učenika u drugi hotel. Direktor agencije kaže da je vodič odgurnut kada je pokušao da uđe u hotel i razgovara sa upravom.

"Naš predstavnik ostavio decu u autobusu i prilikom ulaska u hotel oni su ga gurali. On je ipak razgovarao sa upravom hotela, hotelskim obezbeđenjem i posle par sati situacija je stavljena pod kontrolu i sada su deca apsolutno bezbedna", kaže Nemanja Marković, direktor agencije "Modena trevel".

Tokom dana turistički vodič, jedan od profesora i predstavnik našeg konzulata u Pragu, u praškoj policiji dali su izjave. Iako su roditelji iz Beograda insistirali da se deca vrate sa puta, uz garancije škole i agencije oni će na ekskurziji ostati još dva dana, kako je prvobitno planirano.

Oštar demarš Hrvatskoj

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je oštar demarš ambasadi Hrvatske u Beogradu povodom incidenta koji se sinoć dogodio u Pragu.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije osuđuje svaki akt etnički motivisanog nasilja.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije želi najbolje moguće odnose sa svim zemljama u regionu i nastaviće da preduzima aktivnosti na daljem unapređenju međusobne saradnje, navodi se u demaršu.

Hrvatska: Samo verbalni sukob

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske Mario Dragun potvrdio je da je u Pragu došlo do sukoba između hrvatskih i srpskih učenika, navodeći da je u pitanju "samo verbalni sukob, bez materijalne štete ili povređenih".

Dragun je, u izjavi za "Indeks.hr", rekao da je ministarstvo iz ambasade u Pragu dobilo informaciju kako je između hrvatskih i srpskih učenika došlo do "verbalnog sukoba i naguravanja", ali da nije bilo povređenih ni materijalne štete.

Protiv hrvatskih učenika neće biti podnete nikakve prijave, rekao je Dragun i dodao da su učenici obe škole nastavili program svojih maturskih ekskurzija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.