Pomirenje Kine i Tajvana?

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 11:47

Pomirenje Kine i Tajvana?

Tajvan je pozvao Peking da morske sukobe reše na miran način nakon smrtonosnog incidenta u kojem su učestvovali kineski brod i tajvanska obalska straža.

Odnosi između Tajvana i Kine su naglo pali poslednjih godina, a nakon smrtonosnog incidenta prošle nedelje ponovo su počela pozivanja na rešavanje sukoba na miran način kako bi se izbegao rat.

Naime, prošle nedelje su se dva kineska ribara utopila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok su pokušavali da pobegnu od pripadnika obalske straže Tajvana. Vlasti Taipeija su saopštile da je ribarski čamac neovlašćeno ušao u tajvanske vode te da su se četiri ribara protivila inspekciji.

Tajvanska obalskaa straža je krenula u poteru tokom koje se ribarski čamac prevrnuo, a dva od četiri ribara su se utopila. Peking je osudio ovaj incident navodeći da je "ozbiljno povredio osećaje sunarodnika s obe strane Tajvanskog moreuza".

Dakle, tajvanska obalska straža branila je svoje postupke tokom potere koja je dovela do smrtonosnog prevrtanja, rekavši da je kineska posada odbila da sarađuje sa organima za sprovođenje zakona.

Tajvanski premijer rekao da je su obe strane svesne "ograničenih i zabranjenih morskih područja" od 1992. godine.

"Nastavićemo da štitimo ova morska područja kako bismo osigurali sigurnost u našim teritorijalnim vodama i prava naših ribara. Nadamo se da obe strane mogu biti racionalne, pravedne i da međusobno mogu da sarađuju ​​kako bi osigurale sigurnost voda Kinmen-Sjamen. Ako intervenišemo, to će eskalirati sukob koji ne želimo da vidimo. Hajde da rešimo stvar na miran način jer želimo da izbegnemo rat", pozvao je tajvanski premijer jutros.

Međutim, treba imati u vidu da se Peking nikad nije odrekao upotrebe sile kako bi Tajvan stavio pod svoju kontrolu, a poslednjih godina pojačava retoriku "ujedinjavanja".

Tačnije, kineski predsednik Si Đinping više puta je izjavio da ponovno ujedinjenje sa Tajvanom mora biti postignuto te nije isključio mogućnost upotrebe sile da bi se to ostvarilo.

Kina je pojačala vojni pritisak na Tajvan raspoređujući ratne avione i pomorske brodove oko ostrva skoro svakodnevno.

Prošlog meseca na Tajvanu su održani predsednički izbori koji su završili pobedom Lai Čing-tea iz Demokratske progresivne stranke, kandidata kojeg Peking smatra "separatističkim".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.