Politička bitka za Novi Pazar

Izvor: RTS, 20.Jan.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička bitka za Novi Pazar

Političke tenzije u Novom Pazaru i dalje ne jenjavaju, iako je premijer Mirko Cvetković pozvao tamošnje lidere na razum. SDP tvrdnje Ugnjaninove stranke nazvao monstruoznim. Grad preplavljen lecima "ko je pucao na Ugljanina".

Generalni sekretar Sandžačke demokratske partije Mirsad Jusufović danas je odbacio tvrdnje Bošnjačke liste da je u subotu u incidentu u Novom Pazaru pokušan atentat na ministra Sulejmana Ugljanina.

"Najpre su rekli da je to bio pokušaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da se onemogući rad njihovoj koaliciji, potom da je to atak na bošnjačko nacionalno biće, a sada su se setili da kažu kako je to bio pokušaj atentata", izjavio je Jusufović na konferenciji za novinare.

"Zašto Ugljanin to nije rekao policiji još prvog dana, nego se posle četiri dana neko setio da u medijske svrhe daje izjave novinama i štampa letke. Radi se samo o kampanji, jer Ugljanin želi da skrene pažnju sa onoga što se stvarno desilo", ocenio je Jusufović

Nove optužbe čelnika SDP i SDA usledile su uprkos tome što je predsednik  Vlade Srbije Mirko Cvetković, na sastanku sa Ljajićem i Ugljaninom, pozvao na smirivanje stanja. 

Potpredsednik Sandžačke demokratske parije Meho Omerović izjavio je da su "monstruozne optužbe" lidera Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina da je Rasim Ljajić organizovao njegovo ubistvo u Novom Pazaru.

"Mislili smo da gluposti koje izgovara Sulejman Ugljanin ne zaslužuju neki poseban komentar ili odgovor. Međutim, posle najnovije monstruozne optužbe da je incident u Novom Pazaru pokušaj njegovog ubistva u organizaciji Rasima Ljajića, nećemo i ne možemo ćutati, jer građani moraju znati istinu", rekao je Omerović.

Omerović je podsetio šta je sve, od subote uveče do danas,  izjavljivao Ugljanin da bi "opravdao svoje ponašanje suprotno zakonu" i dodao da obmanama Ugljanin pokušava da od građana Srbije sakrije istinu.

"Ugljanin više nema stranku i ako je neko organizator političkog samoubistva sopstvene stranke onda je to on", rekao je Omerović i dodao da Ugljanin u Vladi Srbije "ne radi ništa", da "nije minstar bez portelja" i da je "njegov portfelj ministar za incidente".

Leci u Novom Pazaru

U Novom Pazaru jutros su osvanuli leci sa pitanjem upućenim ministru Rasimu Ljajiću i gradonačelniku Mirsadu Đerleku: "Ko je pucao na ministra Sulejmana Ugnjanina" .

Još nema zvaničnih informacija o tome ko je odgovoran za sadržinu letka.

Ministar bez portfelja i lider koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejman Ugljanin oceno je sinoć da bilo kakvi zahtevi koji se ispostavljaju vladajućoj koaliciji nisu prilagođeni teškom trenutku u kome se Srbija nalazi.

"Umesto da se nađemo svi na jednoj strani i pomognemo Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, dešavaju se situacije koje liče na podmetanje kukavičjeg jajeta Vladi Srbije", rekao je Ugljanin.

"Sada kada se na Kosovu i Preševskoj dolini dešavaju tako krupne stvari, neko želi da otvori još jedno žarište, kako bi se stvorio utisak da u Srbiji nema mesta za nekog ko nije Srbin. Isterivanje Bošnjaka i bošnjačkih institucija na ulicu je pokazivanje da je Srbija krenula putm etničkog čišćenja, da u Srbiji nema mesta za nekog ko nije iz Srbije, što je veoma opasno za njen evropski put", poručio je Ugljanin.

Predsedništvo SDP-a Rasima Ljajića zatražilo je redefinisanje odnosa unutar vladajuće koalicije i smenu čelnika Policijske uprave u Novom Pazaru - načelnika Dragana Terzića i njegovog zamenika Jasmina Duštinca.

Povodom poziva na razgovor u cilju prevazilaženja tenzija u Novom Pazaru posle događaja od subote uveče, koji mu je uputio gradonačelnik Mirsad Đerlek, Ugljanin kaže da je spreman na svaki razgovor koji će probleme uvesti u institucije sistema i doprineti smirivanju tenzija u tom gradu. 

Sindikat policije osuđuje napade 

Nezavisni sindikat policije osudio je napade na policiju u Novom Pazaru i zatražio doslednu primenu zakona kako bi se zaštitili policijski službenici.

Taj sindikat pozvao je predstavnike pojedinih političkih stranaka da prestanu da, kako se u saopštenju navodi, preko medija prozivaju, satanizuju i prete pojedincima u Policijskoj upravi u Novom Pazaru.

"Napadi na pojedine predstavnike Policijske uprave Novi Pazar nisu napadi na pojedince već na ceo MUP, celu službu i sve časne i poštene policajce koji rizikujući svoje živote pokušavaju da zaštite građane Srbije i imovinu", piše u saopštenju.

U subotu uveče je u Novom Pazaru došlo do incidenta u stranačkim prostorijama Bošnjačke liste za evropski Sandžak i tom prilikom su četiri osobe povređene od kojih je jedna dobila prostrelnu ranu u nogu.

Incident je nastao nakon spora Bošnjačke liste i predstavnika gradske vlasti oko prava na korišćenje prostorija koje su u državnom vlasništvu.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.