Izvor: B92, 20.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Policija CG sprečila liturgiju"

Cetinje -- Crnogorska policija sprečila je jutros sveštenstvo SPC da služi svetu liturgiju povodom Svetog Jovana, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska.

U toj arhiepiskopiji tvrde da je u incidentu bilo i povređenih, a MUP Crne Gore negira da je primenio silu. Na snimku koji se nalazi na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske vidi se kordon policije koji sprečava sveštenstvo i vernike da uđu u crkvu Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Jovana Krstitelja.

Sveštenik Gojko Perović navodi da je policija okupljenima rekla da je dobila naredbu "sa vrha" da niko ne može da uđe u crkvu.

"Komandir cetinjske policije Ivan Raičević nas je jutros oko 6 sati obavestio da je dobio naređenje sa vrha da niko ne može da uđe u crkvu, a druga nevolja je što je dvadesetak policajaca uklonilo nekoliko sveštenika i vernika ispred vrata crkve, primenili su fizičku silu", rekao je on.

"Mislim da je prvi put u novijoj crnogorskoj istoriji da zvanična policija se nasilno odnosi prema sveštenstvu", dodaje Perović.

Isped crkve su se okupile i pristalice kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića.

Predsednik odbora za promociju i zaštitu interesa Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić kažu za B92 da i oni imaju pravo da koriste crkvenu svojinu za bogosluženja i optužuje SPC za incident.

"Ona je jutros pokušala da obije crkvu Svetog Jovana, kako i inače to čini", kaže on.

Crnogorska policija negirala je da je primenila fizičku silu. Portparolka crnogorske policije Tamara Popović za B92 kaže da policajci nisu dozvolili predstavnicima obeju crkava da u Bajicama, kod Cetinja, održe liturgije iz bezbednosnih razloga.

"Bilo je najavljeno da će održati liturgiju istog dana, na istom mestu, tako da je to urađeno iz razloga bezbednosti, sigurnosti građana i imovine", kaže ona.

Podsetimo, Upravni sud u Podgorici prošle nedelje poništio je rešenje Ministarstva finansija po kojem je Mitropolija crnogorsko-primorska vlasnik crkvenog zemljišta i hramova na Cetinju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.