Izvor: B92, 20.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginuo Srbin, incidenti na Kosovu

U Kosovo Polju u petak je ubijen trideset osmogodisnji Predrag Ilic.Kako su Beti rekli srpski izvori u tom gradu, na njega je pucala grupa nepoznatih napadaca u blizini stana u kojem zivi. Portparol Kfora, major Rolan Lavoa potvrdio je da je patrola Kfora u petak uvece u Kosovu Polju pronasla tesko ranjenog Srbina koji je odmah prebacen u civilnu bolnicu medjunarodnih snaga u tom mestu, gde je on ubrzo preminuo. Lavoa je naveo da su u akciji obezbedjenja terena, koju je Kfor preduzeo posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubistva, pronadjene dve puske, dodavsi da nije izvesno da li je to oruzje u vezi sa ubistvom Ilica. Portparol Kfora je rekao da su kosovski Albanci iz severnih delova pokrajine na administrativnoj granici sa Srbijom u petak posle podne medjunarodnim snagama u Podujevu predali jednog Albanca ranjenog iz vatrenog oruzja. On je prvo prebacen u bolnicu u Podujevu, a zatim na dalje lecenje u pristinsku bolnicu. Lavoa je dodao da Kfor ispituje taj incident, kao i izvestaje o pucnjavi na administrativnoj granici izmedju uze Srbije i Kosova.

Policija UNMIK-a uhapsila je novog samozvanog predsednika opstine Prizren Kadrija Kruezija zbog sumnje da je pocinio vise kriminalnih radnji, saopstio je u subotu Srni rukovodilac prizrenskog Centra za mir i toleranciju Sokol Cusej. On je precizirao da je Kruezi uhapsen zbog sumnje da je izdavao naloge o progonu Srba na siroj teritoriji prizrenske regije, a, kako je istakao, "sumnjici se i za vise prljavih poslova oko gradnje lokala na zemlji tamosnjih Srba i za uzimanje mita". Grupa od oko 200 kosovskih Albanaca oko 14 casova iznenada je pokusala da predje iz juznog u severni deo Kosovske Mitrovice, ali su francuski vojnici iz sastava Kfora sprecili su taj pokusaj. Kako javlja Beta, u to vreme na mostu bio samo manji broj francuskih vojnika iz sastava Kfora u uobicajenoj patroliri mostom. U sukobu kosovskih Srba i Albanaca na mostu koji razdvaja dva dela Kosovske Mitrovice do koga je doslo u subotu, povredjeno je pet osoba, rekli su agenciji Beta srpski izvori u tom gradu.

Zitelji dela kursumlijske opstine srpske nacionalnosti u pojasu "zastitne zone" prema Kosovu, od ulaska multinacionalnih snaga u tu pokrajinu cesto su meta Albanaca iz sela u opstini Podujevo, pise beogradski "Glas javnosti". Lokalni sumar Mirko Saric iz sela Tacovca ubijen je 19. jula ove godine na svirep nacin, cime je, ocenjuje izvestac "Glasa javnosti", njegovoj familiji stavljeno do znanja da "treba da napusti svoje domacinstvo". Saricima je ovih dana spaljeno citavo domacinstvo, pa su oni presli da zive u Kursumliju. Kako pise list, u isto vreme izvrsen je oruzani napad na domacinstvo Koste Aleksica, jedinog preostalog zitelja Tacevca. Napad je trajao nekoliko sati, a odbijen je tek intervencijom policije iz Kursumlije, navodi izvestac dnevnika dodajuci da se Aleksic sa svojim stadom stoke preselio u okolinu Kursumlijske banje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.