Petković: Nastavak pritiska na Srbe

Izvor: RTS, 11.Okt.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petković: Nastavak pritiska na Srbe

Poslednji incidenti na Kosovu i Metohiji jasno pokazuju da Srbi nisu bezbedni, a zebnju naročito pojačava činjenica da nijedan slučaj nije razjašnjen, rekao pomoćnik ministra Dragan Petković.

Pomoćnik ministra za Kosovo i Metohiju Dragan Petković izjavio je da je bacanje eksplozivne naprave na kuću porodice Slobodana Todorovića u Cernici kod Gnjilana nastavak pritisaka na Srbe koji su ostali da žive u ovom selu, ali i na čitavom Kosovu i Metohiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Ovo je još jedan u nizu napada na Srbe i ja se još nadam da će najzad početi svi ti incidenti i ozbiljno da se istražuju", rekao je Petković FoNetu.

Petković je dodao da Euleks mora da počne da radi svoj posao i kada su u pitanju napadi na srpsku zajednicu, a ne samo kada hapse Srbe.

"Dva meseca je prošlo od ubistva srpskog bračnog para Petković u Partešu, a još nema nikakvih rezultata istrage", reako je Petković.

U kuću Todorovića, pre nedelju dana vratio se iz Donje Budrige Slobodanov sin Milorad, nekadašnji savetnik bivšeg ministra za Kosovo i Metohiju, sa porodicom. 

Petković upozorava da je otkrivanje počinilaca i motiva veoma važno, kako bi Srbi koji žive na ovim prostorima na delu videli kako međunarodna zajednica obezbeđuje sigurnost Srbima.

"Ovakvi incidenti jasno pokazuju da Srbi nisu bezbedni, a zebnju naročito pojačava činjenica da nijedan, čak ni mnogo teži slučajevi od ovog, nije razjašnjen", rekao je Petković. 

Povratnici nesigurni

Koordinator za povratak u srpskoj opštini Istok, koja je izmeštena u Osojane, Vesna Maliković izjavila je da se u poslednjih mesec dana desilo nekoliko incidenata u ovoj opštini.

Mete incidenata su uvek bili povratnici, podsetila je Maliković. Ona je navela da su u selu Kovrage opljačkane kuće Alekse i Radoja Pitulića, u selu Suvi Lukavac ukradena je krava i zapaljeno seno porodici Dubić, krađe su se dešavale i u Osojanu i Košu, a u Suvom Lukavcu je nedavno potpuno izgorela kuća Ružice Ratković.

"Niko ne reaguje, KPS ništa nije otkrila i ljudi se osećaju veoma nesigurno ", rekla je Maliković.

"Bezbednost je veoma pogoršana od kad su otišli pripadnici španskog KFOR-a. Dok su oni bili ovde i ranijih godina, kada je situacija na Kosovu i Metohiji bila generalno mnogo gora za Srbe i nealbance, mi smo se ovde ipak osećali mmnogo sigurnije jer smo znali da će nas oni zaštiti", rekla je Maliković.

Portparol KPS za okrug Peć Avni Dževukaj rekao je FoNetu da su policija i vatrogasci bili na lisu mesta u Suvom Lukavcu, ali da ništa nije moglo da se učini.

"Materijalna šteta je velika ali, na sreću, nije bilo žrtava jer u kući u vreme izbijanja požara nije bilo nikog. Policija radi na rasvetljavanju ovog slučaja", rekao je Dževukaj.

U opštini Istok živi oko 2.700 Srba, uglavnom se radi o povratnicima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.