Pacijent pretukao lekara

Izvor: RTS, 20.Feb.2014, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacijent pretukao lekara

Pacijent pretukao lekara Instituta "Banjica". Incident se, posle kraćeg dijaloga, dogodio ispred lekarske ordinacije.

Zbog napada razjarenog pacijenta, Boris Gluščević, lekar Ortopedske klinike na "Banjici", zadobio je hematom na glavi iznad levog uha.

"Bio sam leđima okrenut pacijentu i zadobio jak udarac u glavu. Nisam znao šta se desilo, čime sam udaren, da li pesnicom ili je to bio neki tup predmet. Okrenuo sam se, a onda me je drugi čovek, njegov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pratilac, uhvatio oko struka i tu smo se zateturali i pali", rekao je doktor Gluščević.

Incident se, posle kraćeg dijaloga, dogodio jutros oko pola osam ispred lekarske ordinacije.

Doktor kaže da pacijent nije imao zakazan pregled i da je tražio da mu se promeni stepen telesne povrede koju je ranije zadobio. 

"Predložio sam mu da ode u našu pravnu službu da vidimo šta može da se uradi, i završio razgovor. Ja sam se okrenuo i onda se sve to desilo", ispričao je doktor Gluščević. 

Zbog učestalih napada, Lekarska komora Srbije je nekoliko puta tražila od Ministarstva zdravlja da se lekarima prizna status službenog lica, ali je odgovor uvek bio negativan jer, kako ističu, onda bi trebalo menjati Krivični zakonik.

"Mi zahtevamo da lekari budu službena lica, pripremamo zakon o lekarskoj delatnosti gde će to stajati u preambuli jer je Krivičnim zakonikom već definisano ko je sve službeno lice, kao što su tužioci i sudije", rekla je Tatjana Radosavljević, direktor Lekarske komore Srbije.

Prema njenim rečima, godišnje se preko medija objavi desetak slučajeva nasilja, ali je ono mnogo veće.

Lekari su zaštićeni u Izraelu, a status službenog lica imaju u Danskoj i Finskoj. U Velikoj Britaniji, ako pacijent izazove incident, zabranjuje mu se lečenje u toj ustanovi. Kroz Urgentni centar dnevno prođe od 800 do 1.000 pacijenata. Dešava se da pacijenti duže čekaju na pregled što je, kako ističu zaposleni, često povod za incident.

"Često se dešava da su pacijenti nervozni i da se grubim rečima obraćaju našem osoblju, a više puta su i nasrnuli na njih", rekao je hirurg Dušan Jovanović, zamenik direktora Urgentnog centra u Beogradu.

Pre četiri godine, fizički je napadnuta doktorka KCS dok je bila u sali za reanimaciju, a zadobila je prelome nosa i čašice kolena. Tada je pretučena je ekipa Hitne pomoći u Zemunu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pacijent pretukao doktora

Izvor: B92, 20.Feb.2014

Beograd -- Zbog napada razjarenog pacijenta, Boris Gluščević, lekar Ortopedske klinike na Banjici, zadobio je hematom na glavi iznad levog uha..."Bio sam okrenut leđima pacijentu i zadobio sam jak udarac u glavu. Nisam znao šta se desilo, čime sam udaren, da li pesnicom ili je to bio neki tup predmet....

Nastavak na B92...

Pacijent pretukao lekara

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2014

Zbog napada razjarenog pacijenta, Boris Gluščević, lekar Ortopedske klinike na Banjici, zadobio je hematom na glavi iznad levog uha.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.