PALA ODLUKA: Evo šta će se desiti sa profesorom koji se POTUKAO sa učenicima

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 16:40

PALA ODLUKA: Evo šta će se desiti sa profesorom koji se POTUKAO sa učenicima

Na snimku incidenta se vidi da su se đaci nedolično ponašali

Profesor koji se fizički sukobio s učenikom u Mašinskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića ostaje zaposlen u toj školi i neće dobiti otkaz, saopšteno je iz te škole.

Takođe je rečeno da su zbog sukoba s profesorom kažnjena četiri učenika. Od toga su dvojica dobila opomene pred isključenje.

- Četvorici učenika, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima za izricanje pedagoških mera, izrečene su pedagoške mere - dve opomene i dve opomene pred isključenje. Detaljnije informacije o ovom konkretnom slučaju nismo u mogućnosti da iznesemo - rekla je direktorka škole Bosiljka Galenić.

Kada je reč o profesoru, direktorka nam je rekla da je "ugovor o radu sa spomenutim radnikom i dalje na snazi". Podsetimo, školski odbor odbio je da da saglasnost za otkaz profesoru, koji je nakon sukoba u razredu pokrenula direktorka.

Profesor se, inače, nakon incidenta i pritvaranja koje je usledilo, ali i istražnog zatvora u kojem je proveo nekoliko dana, nalazi na bolovanju.

Podsetimo, 19. decembra objavljena je snimka tuče, nakon čega je profesor uhapšen, ali mu je nakon žalbe ukinut istražni zatvor. Nakon sukoba zatražena je policijska intervencija te se utvrdilo da su dva učenika lakše povređena.

Učenicima je nakon incidenta pružena lekarska pomoć. Utvrđeno je da su lakše povređeni i nije bilo potrebe za hospitalizacijom.

Profesor je kasnije rekao da su ga učenici vređali.

- Jedan učenik je puštao muziku na času, drugi je bacao kuglice koje je ukrao s novogodišnjeg bora. Onda je jedan digao tri prsta i rekao mi da sam četnički vojvoda.

Snimak počinje i pre nego što je krenuo sukob i na njoj jedan od učenika, kako se može zaključiti, ciljano snima profesora. Učenik profesoru koji sedi za svojim stolom prilazi vrlo blizu i nešto pokazuje. To traje desetak sekundi, a profesor ga potom pokušava odmaknuti od sebe i odguruje ga. Sve rezultira rvanjem učenika i profesora pred tablom, u čemu učenik aktivno učestvuje.

Profesor u jednom trenutku završava leđima naslonjen na komodu, iz koje uzima nepoznati predmet kojim udara učenika po glavi. Profesor pritom pada na tlo. Nakon što ustane, učenik ga odguruje na televizor i profesor ga ponovno pokušava udariti predmetom. U sukob se potom uključuju još dvojica učenika, koji hvataju profesora za ruke, a jedan od njih na profesora gura učenika koji se prvi s njim sukobio. Profesor im se nakon nekoliko sekundi uspeva izmaknuti, uzima drugi predmet s komode i još jednom udara učenika. Tada se uključuje još učenika, koji razdvajaju profesora i učenika.

Iz snimka je jasno da je profesor udarao učenika predmetima koje je dohvatio i za to će odgovarati. Ipak iz snimka je takođe prilično očigledno da učenici, ili barem jedan od njih, prethodno maltretiraju profesora, kao i da barem jedan među njima vrlo aktivno učestvuje u fizičkom obračunu s profesorom.

Advokat Miljević rekao je da je profesor u teškom psihičkom stanju jer mu je pre mesec dana preminula supruga, ali to mu nije bila jedina porodična tragedija u recentnom vremenu, a dodaje da su neki očito koristili te događaje kako bi tretirali profesora na neprimeren način.

U medijima se pisalo da su profesora neki od učenika u više navrata nazivali četničkim vojvodom, iako je branio zemlju u Domovinskom ratu, te da su mu spominjali preminulu suprugu.

Izvor: Srbija Danas/Index.hr

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.