Otkriven brod iz Mobi Dika (VIDEO)

Izvor: S media, 13.Feb.2011, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven brod iz "Mobi Dika" (VIDEO)

Kitolovac kapeteana koji je bio inspiracija Hermanu Melvilu pronađen je na Havajima.

Potopljeni ostaci broda "Dvojica braće" kapetana Džona Polarda pronađeni su u plitkim vodama severozapadno od Honolulua, među ostrvima i atolima.

Kitolovac se nasukao na koralni greben i potonuo 1823. godine, ali incident koji se dogodio dve godine pre toga poslužio je Melvilu za klasik "Mobi Dik".

Polardov brod udario je kit u Tihom okeanu, i kapetan i posada proveli >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su tri meseca na moru bez hrane, i navodno bili primorani da pribegnu kanibalizmu.

Drveni delovi broda vremenom su istrulili, ali pronađena su dva sidra, harpuni, posude za kuvanje i pravljenje ribljeg ulja.

"Neverovatno je kada pronađete ostatke nečega za šta se mislilo da je davno izgubljeno u vremenu. Ovo je dokaz da u pričama ima 'nešto više', one nastaju po stvarnim događajima", rekao je za BBC istoričar Natanijel Filbrik.

Morate skinuti Flash Player verziju 8+ da bi ste pogledali spotove.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.