Osude incidenta u Sonti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2021, 17:05

Osude incidenta u Sonti

Na ulazu u selo Sonta u apatinskoj opštini za sada nepoznati počinioci, u sredu 15. septembra, prefarbali su latinicom ispisan naziv ovog mesta. U Sonti su Hrvati većinsko stanovništvo, u službenoj upotrebi je hrvatski jezik, pa se svi toponimi i nazivi zvaničnih institucija moraju ispisati i na hrvatskom jeziku. 

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je na svom zvaničnom tviter nalogu objavio je da očekuje osudu ovakog čina od strane zvaničnih predstavnika Vlade Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a događaj u Sonti osudila su diplomatska predstavništva Hrvatske u Srbiji i Opština Apatin.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević i generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša osudili su ovaj incident u Sonti.

"Ovakav vandalski čin ne doprinosi očuvanju društvene i etničke tolerancije koja obeležava Vojvodinu i Sontu. Tu toleranciju jedna mala grupica ljudi želi u svakoj prilici narušiti", navodi se u saopštenju Generalnog konzulata RH koji je prosleđen dopisništvu Hine u Beogradu.

Incident u Sonti osudio je na svom tviter nalogu i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

Povodom ovog incidenta oglasila se i opština Apatin i najavila da će u najkraćem roku biti vraćen i latinični naziv ovog sela.

Opštinsko rukovodstvo u stalnom je kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova koje aktivno radi na otkrivanju počinilaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.