Osuda napada na ekipu RTV-a

Izvor: RTS, 04.Jul.2012, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuda napada na ekipu RTV-a

Novinarska udruženja osudila napad na ekipu Radio-televizije Vojvodine u Bečeju, koja je snimala požar u radionici firme "Agro lend" i zatražili hitnu istragu povodom ovog incidenta. Njih je fizički i verbalno napao vlasnik firme.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Udruženje novinara Srbije, osudili su napad na ekipu Radio-televizije Vojvodine u Bečeju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zatražili hitno pokretanje krivičnog postupka i primerenu kaznu za napadača.

Prema izveštaju RTV-a, novinar Nenad Jovićević i snimatelj Laslo Raca, danas, dok su snimali požar u radionici "Agro Lend" u Bečeju, verbalno i fizički napao je vlasnik firme Roland Sabolčki.

Uz psovke i pretnje da će ugasiti Televiziju ukoliko ijedan kadar požara bude objavljen, Sabolčki je prvo gurao novinara, a potom pokušao, uz asistenciju supruge, da otme kameru snimatelju kojeg je sa trotoara ispred firme izgurao na put kojim je upravo tog momenta prolazio kamion.

Blagovremenom intervencijom saobraćajnog policajca Sabolčki je sprečen u svojoj nameri.

Po nalogu policije, snimatelj RTV je pregledan u Hitnoj pomoći gde su mu na desnoj podlaktici utvrđene ogrebotine.

NUNS je u saopštenju naveo da će istraga utvrditi tačan uzrok požara u kojem nije bilo povređenih mada je, prema izveštaju ekipe RTV, zbog velikog broja buradi sa uljem u radionici gde je buknula vatra moglo doći do tragedije.

"Ukoliko istraga utvrdi da je u pitanju nemar vlasnika firme onda je i jasno zašto je pokušao da nasilno spreči ekipu RTV da snimi ceo događaj", piše u saopštenju.

NUNS je podsetio da je za krivično delo ugrožavanja sigurnosti novinara na radnom zadatku propisana kazna zatvora od jedne do osam godina, a za nasilničko ponašanje od šest meseci do pet godina.

UNS traži hitnu istragu ovog incidenta i takođe podsetio da je izmenom Krivičnog zakonika za ugrožavanje sigurnosti lica koja obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

"Veoma je važno da svaki slučaj napada na novinare bude valjano sankcionisan, ne samo zbog toga što će time biti zadovoljena pravda nego i zato što je najzad potrebno poslati poruku da je sezona lova na novinare završena", navodi se u saopštenju NDNV.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.