Oštećen teretni brod u raketnom napadu pored obale Jemena

Izvor: VOA, 12.Feb.2024, 15:07

Oštećen teretni brod u raketnom napadu pored obale Jemena

DUBAI — Posada jednog broda prijavila je da je u ponedeljak plovilo bilo pod raketnim napadom kod južne obale Jemena dok je prolazilo kroz strateški moreuz Bab al-Mandeb, saopštile su bezbednosne agencije. Incident se dogodio u oblasti u kojoj su pobunjenici Huti poslednjih meseci više puta gađali brodove na Crvenom moru, saopštila je agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO). "Posada je bezbedna i brod se kreće ka sledećoj luci pristajanja", saopštio je UKMTO. Druga bezbednosna firma - "Ambrei" - saopštila je da je teretni brodpod zastavom Maršalskih Ostrva u vlasništvu Grčke "bio gađan projektilima u dva odvojena incidenta" u roku od 20 minuta i "navodno je pogođen i pretrpeo fizičku štetu na desnoj strani". Na brodu je bio privatni tim naoružanog obezbeđenja, saoštio je Ambrei. Huti, deo antizapadne, anti-izraelske "osovine otpora" grupa koje podržava Iran, već mesecima gađaju brodove na Crvenom moru, izazivajući napade odmazde prema SAD i Britaniji. Pobunjenici navode da je cilj napada da pokažu solidarnost sa Palestincima u Gazi, koja je opustošena ratom Izraela i Hamasa od oktobra. Vlasnik grupe i operater broda koji je bio na meti u ponedeljak redovno trguje teretom sa Iranom, "pa je procenjeno da je ovo verovatna destinacija", saopštio je Ambrei. "Grupni vlasnik broda takođe je naveden na američkom berzanskom indeksu NASDAK, što je identifikovano kao verovatni razlog za napad", navodi se. Napadi Huta naterali su neke brodarske kompanije da obilaze jug Afrike kako bi izbegli Crveno more, vitalnu rutu kojom se odvija oko 12 odsto globalne pomorske trgovine.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Huti udaraju i na Iran? Napali brod

Izvor: B92, 12.Feb.2024

Huti iz Jemena, koji su povezani sa Iranom, gađali su teretni brod u Crvenom moru za koji su analitičari u ponedeljak rekli da je prevozio kukuruz u Iran...Čini se da je to prvi put da su Huti gađali brod za Iran otkako su započeli napade na međunarodne brodove u znak solidarnosti sa Palestincima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.