Oružano nasilje u SAD dostiglo rekord 2017.

Izvor: VOA, 02.Jan.2018, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružano nasilje u SAD dostiglo rekord 2017.

Oružano nasilje u SAD dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini sa više od 60.000 incidenta u kojim je poginulo oko 15.000 ljudi, navodi se u izveštaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju. Masakr koji se prvog oktobra dogodio u Las Vegasu spada u najsmrtonosnije slučajeve masovne pucnjave od strane jednog čoveka, zabeležen u novijoj  američkoj istoriji. Napadač Stiven Padok izvršio je napad na 22.000 posetilaca koncerta iz svoje hotelske sobe, pri čemu je život izgubilo 60 ljudi, a ranjene stotine. U policiji je saopšteno da Padok nije imao veze sa međunarodnim terorističkim grupama, kao ni kriminalni dosije. “Proverili smo sve lokalne, državne I federalne baze podataka i nismo pronašli ništa o ovoj osobi”, saopštio je Džo Lombardo, šerif iz okruga Klark u Nevadi. Oko mesec dana kasnije, napadač je ušetao u crkvu u Teksasu i počeo da ispaljuje hice, usmrtivši 26, a ranivši 20 priustnih na nedeljnoj misi. Policijski zvaničnici saopštili su da je napadač planirao da oduzme što više života. “Mislim da je ovde došao sa razlogom i jasnom misijom”, saopštio je Frimen Martin iz Odeljenja za javnu bezbednost teksaške policije. ​Rozen Solis preživela je hitac koji joj je prošao kroz ruku, ali se jasno seća svih 7 minuta pucnjave. “Videla sam tela prekrivena krvlju. To je sve što sam videla jer nisam htela da napustim mesto na kom sam se sakrila.” Pucnjava u kojoj je ranjeno 28 osoba dogodila se rano ujutru u subotu, 1. jula, na koncertu u gradu Litl Rok u Arkanzasu. Još jedan od napada dogodio se 14. juna, kad je kongresmen Stiv Skalis i još tri prisutne osobe ranjeno tokom bejzbol treninga izvan Vašingtona. Republikanski kongresmen iz Luizijane bio je u kritičnom stanju, nakon što ga je metak pogodio u kuk. Oporavak je trajao do septembra, nakon čega se vratio u kongres. “Neka vas Bog blasoslovi sve redom i neka Bog blagoslovi Ameriku.” U arhivi oružanog nasilja masovna pucnjava definisana je kao incident u kojem bude ranjeno ili ubijeno četiri ili više osoba. U Americi je bilo više od 340 takvih slučajeva tokom 2017. godine.    

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crni rekord u Americi: 15.000 mrtvih u vatrenim obračunima

Izvor: B92, 03.Jan.2018, 11:04

Oružano nasilje u SAD dostiglo je rekordno visoku stopu u 2017. godini sa više od 60.000 incidenta u kojim je poginulo oko 15.000 ljudi...To se navodi u izveštaju neprofitne organizacije koja vodi statistiku o oružanom nasilju, prenosi "glas Amerike"...Masakr koji se prvog oktobra dogodio u Las Vegasu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.