Oficir brutalno pretukao aktivistu

Izvor: B92, 16.Apr.2012, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oficir brutalno pretukao aktivistu

Tel Aviv -- Visoki izraelski vojni oficir koji je snimljen kako tuče nenaoružanog propalestinskog aktivistu puškom u lice suspendovan je, saopštila je izraelska armija.

Armija je saopštila i da će se incident istražiti.

Na video snimku postavljenom na Jutjub vidi se kako potpukovnik Šalom Eisner udara danskog aktivistu puškom M-16. Taj snimak je bio prikazan i na izraelskoj televiziji.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je kasno sinoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osudio incident.

"Takvo ponašanje ne karakteriše vojnike IDF ( izraelske odbrambene armije) i oficira i nema mesta u izraelskoj armiji i državi Izrael", kazao je Netanijahu.

Komandant IDF Beni Ganc je takođe komentarisao ponašanje oficira, označivši napad na aktivistu koa vrlo ozbiljnim.

"Incident ne odražava principe IDF i biće pomno istražen", kazao je on.

U subotu je oko 250 aktivista, većinom palestinske omladine sa Zapadne obale, vozilo bicikle Jordanskom dolinom, u znak tihog protesta protiv izraelske okupatorske politike na toj palestinskoj teritoriji.

U jednom trenutku zaustavili su ih vojnici i izbio je sukob. Vojnici su udarali aktiviste i bacali im bicikle. Četvoro aktivista je prebačeno u bolnicu. Oni su zadobili povrede na licu i leđima.

Analitičari navode da je ovim incidentom narušen imidž Izraela na dan kada je vlada sprečila masivan dolazak propalestinskih aktivista iz inostranstva koji su planirali da skrenu pažnju svetu na izraelsku okupaciju.

Stotini aktivista je onemogućeno da se ukrcaju na letove za Tel Aviv, a desetine ih je pritvoreno i vraćeno kući, nakon što su stigli.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.