Izvor: Radio 021, 08.Sep.2019, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana prva Povorka ponosa u Sarajevu

U Sarajevu je danas bez ijednog incidenta završena prva Povorka ponosa, na kojoj je učestvovalo više od hiljadu ljudi.

Član Organizacionog odbora prve Parade ponosa u BiH Branko Ćulibrk izjavio je da ne postoji institucionalna podrška pravima LGBT osoba.

"Još uvek nemamo zakon o istopolnom partnerstvu. Trans osobama nije omogućen pristup zdravstvu. Ova povorka treba da služi kao primer >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zaštite prava LGBT osoba od strane institucija i nadamo se da neće ostati na ovome danas", rekao je Ćulibrk u obraćanju učesnicima Parade ponosa na Trgu BiH.

Prema njegovim rečima, pravo na slobodu izražavanja je jedno od ljudskih prava, koje je LGBT osobama uskraćeno.

"Bezbednost svakog pojedinca i pojedinke, naš fizički i emocionalni integritet pretpostavka su slobodnog društva. Osvajajući javni prostor, osećamo odgovornost da govorimo o svim potlačenima u bh. društvu", poručio je Ćulibrk.

Članica Organizacionog odbora Lejla Huremović istakla je da današnja Povorka ponosa "neće promeniti svet i da postoji mnogo ljudi, koji ni danas neće smeti da kažu svojim bližnjima ko su", dodavši da i takvim osobama ova povorka daje snagu da se može desiti promena.

"Ponos. Dragi ljudi, od srca vam hvala što ste danas tu sa nama, danas, više nego ikada do sad, mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne osobe prestajemo biti nevidljive", kazala je Huremović.

U prvoj bh. Paradi ponosa učestvovalo je više od hiljadu ljudi, a među učesnicima su bili i američki, britanski i nemački ambasadori. Skup je obezbeđivalo više od hiljadu policajaca, koji su potpuno blokirali centar grada, odnosno rutu kojom se kretala povorka.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.