Od Poljske protestna nota: Objasnite incident; Stigao odgovor

Izvor: B92, 29.Dec.2023, 22:32

Od Poljske protestna nota: Objasnite incident; Stigao odgovor

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je uručilo notu otpravniku poslova Rusije u Varšavi Andreju Ordašu zbog incidenta sa ruskom raketom.

"Zamenik ministra spoljnih poslova Vladislav Teofil Bartoševski pozvao je večeras otpravnika poslova Ruske Federacije Andreja Ordaša i uručio mu notu u kojoj Ministarstvo spoljnih poslova zahteva da objasni incident sa invazijom poljskog vazdušnog prostora krstarećom raketom i da se takve radnje odmah prekinu", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Operativna komanda Oružanih snaga Poljske je ranije danas saopštila da je neidentifikovani leteći objekat iz Ukrajine upao u vazdušni prostor te zemlje.

Poljski predsednik Andžej Duda sazvao je hitan sastanak sa rukovodstvom Ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Poljske, general Veslav Kukula izjavio je da su vazdušne granice zemlje privremeno narušene ruskom raketom.

Otpravnik poslova Rusije u Poljskoj Andrej Ordaš izjavio je, nakon što mu je poljsko ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu, da mu nisu predočeni nikakvi dokazi, već samo neosnovane optužbe da ja raketa koja je preletela teritoriju Poljske ruska.

"Uručena mi je nota koja sadrži neosnovanu izjavu da je navodno ujutru 29. decembra poljski vazdušni prostor narušio vazdušni objekat, koji su poljski stručnjaci identifikovali kao rusku raketu", rekao je Ordaš za agenciju RIA.

Dodao je da, međutim, nisu obezbeđeni nikakvi dokazi za te navode.

"Nikakvi dokazi nam nisu predočeni. Kada sam tražio da dokumentujem ono što se nalazi u belešci, nisu mi dali", rekao je Ordaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.