Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2018, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OZHO saopštio da su žrtve trovanja u Ejmsberiju otrovane istom supstancom kao Skripaljevi

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije zatražilo je od Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) da objavi zaključke istrage o trovanju u Ejmsberiju.


Organizacije za zabranu hemijskog oružja, koja je vodila nezavisnu istragu o dva slučaja trovanja u Velikoj Britaniji, objavila je izveštaj o, kako su ga nazvali, „toksičnom hemijskom incidentu“ u Ejmsberiju.


„Toksično hemijsko jedinjenje pokazuje iste toksične osobine nervnog agensa. To je takođe ista toksična hemikalija koja je pronađena u biomedicinskim i ekološkim uzorcima vezanim za trovanje Sergeja Skripalja, Julije Skripalj i Nikolasa Bejlija 4. marta 2018. godine u Solsberiju“, ističe se u izveštaju OZHO-a.


U dokumentu se navodi da on potvrđuje nalaze Velike Britanije.


„Rezultati analize odgovarajućih laboratorija OZHO-a o ekološkim i biomedicinskim uzorcima koje je prikupio tim OZHO-a, potvrđuju nalaze Velike Britanije vezane za identitet toksične hemikalije kojom su otrovane dve osobe u Ejmsberiju, od kojih je jedna umrla“, naglašava se u dokumentu OZHO-a.


Reagujući na objavljivanje dokumenta, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije zahtevalo je od Tehničkog sekretarijata istražnog tela da podeli dokument sa svim stranama Konvencije o hemijskom oružju i da „objavi zaključke izveštaja“. 


U Ejsberiju su 4. jula dvoje državljana Velike Britanije, 44-godišnja Don Sterdžes i 45-godišnji Čarli Rouli, pronađeni bez svesti, „pod uticajem nepoznate supstance“ i zatim hospitalizovani u kritičnom stanju. Kasnije je Skotland jard potvrdio da su žrtve bile otrovane istom supstancom kao i bivši pukovnik GRU Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija.


Kasnije je jedna od žrtava, Don Sterdžes, preminula u bolnici. Druga žrtva — Rouli, i dalje je u kritičnom stanju, navodi se u saopštenju Skotland jarda.


Istraživanje vode stručnjaci iz protivterorističkog odeljenja policije. 


Portparol ambasade Rusije u Velikoj Britaniji izjavio je za Sputnjik da će Rusija razmatrati incidente u Solsberiju i Ejmsberiju kao antirusku provokaciju zvaničnog Londona, osim ukoliko britanska strana ne obezbedi pristup materijalima istrage i ruskim građanima koji su u martu otrovani.


Ejmsberi se nalazi nedaleko od Solsberija, gde su 4. marta otrovani bivši agent britanske obaveštajne službe Skripalj i njegova ćerka Julija. London tvrdi da je Rusija umešana u trovanje supstancom A-234, koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“. Moskva to kategorično poriče. Istragu o incidentu trovanja Skripalja vodi protivteroristička jedinica Skotland jarda.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.