Izvor: B92, 06.Apr.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sukob vernika u Sandžaku

Novi Pazar -- Večeras, nešto posle 19 sati, došlo je do novih sukoba vernika u blizini džamije u selu Trnava, nedaleko od Novog Pazara.

Icident su izazvale dve grupe muslimana, pripadnika različitih opcija unutar islamske zajednice, koje se međusobno ne priznaju. Do incidenta je došlo kada je grupa vernika iz Trnave koja podržava glavnog muftiju Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića pokušala da spreči ulazak u džamiju reis-ul-uleme Islamske zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije Adema Zilkića i njegovu pratnju.

Pristalice obeju opcija se međusobno optužuju za izazivanaje ovog incidenta i dok Zilkićevci tvrde da u guranju nije bilo povređenih portparol Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Sead Šaćirović je Tanjugu rekao da su najmanje četvorica vernika povređena među kojima i jedan sedamdesetogodišnjak koji je zadobio udarac pesnicom u glavu.

Šaćirović je ustvrdio da većina vernika u Trnavi podržava Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i da oni već duže vreme pokušavaju da smene imama seoske džamije koji je, kako je rekao, odbornik Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina u novopazarskoj skupštini.

Prema njegovim rečima, vernici Trnave su to nezadovoljstvo demonstrirali večeras pokušavajući da Zilkiću i velikoj grupi Ugljaninovih aktivista onemoguće ulazak u džamiju.

Šaćirović je dodao da grupa od stotinka vernika, od po pedesetak s jedne i druge strane, i dalje stoji ispred džamije u Trnavi.

U Informativnoj službi Rijaseta Tanjugu je rečeno da je reis Zilkić u pratnji nekolicine vernika i sandžačkog muftije Hasiba Suljovića pokušao da uđe u džamiju u selu Trnava, ali su ga sprečile Zukorlićeve pristalice.

Oni tvrde da je ubeđivanje trajalo četrdesetak minuta i da su se Zukorlićeve pristalice razbežale pošto je policija najavila da će pretresati vernike.

U Rijasetu kažu da je ulazak Zilkića i Suljevića sa grupom vernika u džamiju omogućila policija.

I jedna i druga strana kažu da imaju video snimamk događaja ispred džamije u Trnavi.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi spor vernika u Trnavi kod Novog Pazara

Izvor: Blic, 06.Apr.2008

U neposrednoj blizini džamije u selu Trnava, nedaleko od Novog Pazara, sinoć je došlo do incidenta koji su izazvale dve grupe muslimana, pripadnika različitih opcija unutar islamske zajednice, koje se međusobno ne priznaju.....Kako prenosi RTS, do incidenta je došlo kada je grupa vernika iz Trnave...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.