Novi incident u Fukušimi

Izvor: RTS, 03.Okt.2013, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi incident u Fukušimi

Oko 430 litara radiaktivne vode izlilo se iz kontejnera u krugu razorene nuklearne centrale "Fukušima 1". Neizvesno da li će Tokijska elektroprivreda da zauzda više desetina hiljada tona kontaminirane vode.

Iz kontejnera u krugu razorene nuklearne centrale "Fukušima 1" izlilo se oko 430 litara radioaktivne vode, saopštilo je rukovodstvo te nuklearke u vlasništvu Tokijske elektroprivrede, a prenose japanski mediji.

Do izlivanja vode koja sadrži i po životnu okolinu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ljudsko zdravlje vrlo opasni radioaktivni element stroncijum došlo je usled toga što je jedan od čak oko 1.050 privremenih kontejnera za skladištenje kontaminirane vode greškom bio prepunjen.

Kontejner se nalazi na blago zakrivljenoj površini, u blizini obale, pa se smatra da je izuzetno kontaminirana voda, radijacije od 530 hiljada bekerela po litru, dospela u Tihi okean.

Ovaj incident po svojim razmerama i posledicama po životnu sredinu znatno je manji u poređenju sa događajima iz avgusta kada je utvrđeno da je iz nekoliko privremenih kontejnera više dana curelo čak po 300 tona kontaminirane vode dnevno, koja je kroz tlo dospevala u podzemne vode i, delom, u okean.

Ipak, novo izlivanje radioaktivne vode izaziva veliko interesovanje medija u Japanu, zbog činjenice da je premijer Šinzo Abe pred članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta u avgustu, neposredno pred glasanje za izbor domaćina letnjih Olimpijskih igara 2020. godine, izjavio da je situacija pod kontrolom i da će problem ogromnih količina kontaminirane vode u Fukušimi biti trajno rešen većim angažovanjem japanske države u narednih par godina.

Ta uveravanja bila su bitan činilac u odluci Međunarodnog olimpijskog komiteta da Olimpijske igre, u konkurenciji Istambula i Madrida, dodeli japanskoj prestonici Tokiju.

"Hladni zid" tek 2015. godine

Japanska vlada na čelu sa premijerom Abeom potom je objavila je plan o konstruisanju tzv. "hladnog zida", sistema cevi koje bi trebale da zamrznu zemljište ispod centrale "Fukušima 1" i tako spreče izlivanje kontaminirane vode u okean.

Ovaj sistem, međutim, trebalo bi da profunkcioniše 2015. godine, a do tada, plan predviđa, treba unaprediti sistem za prečišćavanje kontaminirane vode, ispumpati deo radioaktivne vode iz zemljišta ispod centrale, ojačati konstrukciju kontejnera i opremiti ih meračima koji utvrđuju nivo vode u njima.

Prelivanje ukazuje da radnici u centrali nisu bili svesni nivoa vode u kontejneru koji su prepunili, odnosno da merači još uvek nisu ugrađeni na svim objektima.

Takođe, ističu japanski mediji, postavlja se i pitanje da li je već ponestalo kapaciteta za skladištenje kontaminirane vode, pa su radnici bili prisiljeni da nove količine radioktivne vode upumpavaju u već korištene tankove.

U "Fukušimi 1" već dve i po godine, od polovine marta 2011. godine kada je usled naleta velikog cunamija došlo do nuklearne nesreće, vrši se hlađenje reaktora i bazena sa istrošenim nuklearnim gorivom, i tako dobijena radioaktivna voda se, nakon delimičnog prečišćavanja, odlaže u privremene kontejnere u krugu centrale.

Desetine hiljada tona radioaktivne vode u krhkim tankovima u neposrednoj okolini razorenih nuklearnih reaktora predstavljaju veliku potencijalnu ekološku opasnost sa obzirom da se nalaze u trusnoj zoni gde se i dalje odvija sleganje tla koje se izdiglo nakon snažnog zemljotresa od 9 stepeni Rihterove skale iz marta 2011. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.