Rastu napetosti: Rusija zaplenila ukrajinske brodove, ranjena tri vojnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2018, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rastu napetosti: Rusija zaplenila ukrajinske brodove, ranjena tri vojnika

Napetosti na relaciji Moskva-Kijev nastavljaju da rastu nakon vesti da su ruske snage zaplenile tri ukrajinska vojna broda u Crnom moru, pošto su prethodno na njih otvorile vatru.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je zbog tenzija u vodama oko Krima sazvao je vanredni sastanak sa najvišim vojnim zvaničnicima, javlja AP.

Ranije danas, Rusija i Ukrajina su jedna drugu optužile za kršenje međunarodnog prava nakon što je ruska pogranična straža bezuspešno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokušala da zaustavi brodove ukrajinske mornarice koji su plovili oko Krima na putu ka ukrajinskoj luci Mariupolj, koja je u Azovskom moru.

Ukrajinska mornarica saopštila je večeras na Fejsbuku da su ruske specijalne snage iskrcale na tri njena broda u Crnom moru, i zapleile ih, prenosi Rojters.

Prethodno je ukrajinska mornarica optužila je Rusiju da je otvorila vatru na njene vojne brodove u Crnom moru i da je tom prilikom pogodila dva njena broda i ranila dva mornara.

Ruske snage ranije danas sprečila su tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, a pristup im je blokirala tako što je postavila ogroman teretni brod ispod mosta, koji prelazi preko tog moreuza.

Moskva je saopštila i da je podignuta ruska avijacija i da Kerčkim moreuzom patroliraju avioni Su.25, preneli su ruski mediji.

Incident na Crnom moru odražava rastuće napetosti između Moskve i Kijeva oko Azovskog mora, na čije vode obe države polažu pravo, navodi Rojters.

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je ranije danas da je poslala dva mala artiljerijska broda i brod tegljač iz Odese ka Mariupolju, što zahteva putovanje Crnim morem oko Krima kroz Kerčki prolaz u Azovsko more.

Rusija: Kijev odgovoran za sukob u Crnom moru, imamo dokaze

Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je večeras da ima dokaze da je Ukrajina odgovorna za sukobe između ruskih i ukrajinskih brodova u Crnom moru.

"Postoje nepobitni dokazi da je Kijev pripremio i orkestrirao provokacije... u Crnom moru. Ovi materijali će uskoro biti objavljeni", naveo je FSB u saopštenju.

Oglasila se i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je na Fejsbuku napisala da je incident "tipičan za ukrajinsko ponašanje: provokacija, pritisak i optužba za agresiju", prenosi AP.

EU poziva na uzdržanost

EU pozvala je večeras Rusiju i Ukrajinu na maksimalnu uzdržanost kako bi se smirila situacija na Crnom moru.

U saopštenju portparolke komesarke za spoljnu politiku Maje Kocijančič navodi se da se od Rusije očekuje da vrati slobodu prolaska kroz Kerčov moreuz, prenosi AP.

FSB: Zaplenjena tri ukrajinska broda, ranjena tri mornara

Ruska Federalna služba bezbednosti potvrdila je večeras da su njeni brodovi granične patrole zaplenili tri ukrajinska broda u Crnom moru kod Krima i upotrebili oružje kako bi ih prisilili da se zaustave, javila je agencija RIA Novosti.

U incidentu su povređena tri ukrajinska vojnika i oni su dobili medicinsku pomoć, navodi FSB. Oni nisu životno ugroženi, prenosi Rojters.

FSB je, navodi se, delovao zato što ukrajinski brodovi ilegalno ušli u teritorijalne vode Rusije, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.