Nižu se incidenti koji kvare odnose Srbije i Hrvatske

Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2016, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nižu se incidenti koji kvare odnose Srbije i Hrvatske

Hrvatska odbila da primi protestnu notu zbog paljenja srpske zastave. Policija je ipak pokrenula prekršajne postupke zbog incidenata u Kninu. U Vladi Srbije nepoverljivi posle proslave Oluje.

O odnosima Beograda i Zagreba koji su u poslednje vreme znatno pogoršani, danas izveštavaju i pojedine svetske agencije. Dan posle obeležavanja vojno-policijske akcije Oluja, u Hrvatskoj je sve više onih koji osuđuju oštru retoriku, a zbog incidenata u Kninu podneto je i osam >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prekršajnih i krivičnih prijava.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić poručuje da je policija delovala u skladu sa zakonom, a pozdrav "Za dom spremni", koji je Srbiji neprihvatljiv, ostavlja pravosuđu i istoričarima na rešavanje.

Zbog pesme "Bojna Čavoglave" kojom je sa bine okupljene rečima "Za dom spremni" pozdravio Marko Perković Tompson na završnici proslave "Oluje" u Kninu, policija je pevaču pokušala da uruči prekršajnu prijavu. Tompson je, kako je objavio na svom Fejsbuk profilu, prijavu odbio da potpiše.

Ministar Orepić rekao je za N1 da ne zna da li je to istina. “Uistinu ne znam te detalje, to ćemo morati videti sa ljudima koji su delovali u prostoru. Ne znam”, poručio je on.

A petu protestnu notu iz smera Srbije ka Hrvatskoj, zbog paljenja srpske zastave na obeležavanju godišnjice "Oluje" Hrvatska odbija da primi. "Inflacija nota stvara nered", objašnjava šef diplomatije Hrvatske Miro Kovač.

“Mi smo zemlja koja je kredibilna, a neka Srbija pokaže da je kredibilna. Porazili smo misao Velike Srbije u Hrvatskoj, a to je važan doprinos da se jedan deo srpskog naroda reši virusa Velike Srbije.

Srbija ne može da gradi dobre odnose sa fašističkom politikom, odgovara ministar za rad, socijalna i boračka pitanja u tehničkoj vladi Srbije Aleksandar Vulin.

“U Kninu smo imali ustaše, imali smo fašiste, imali smo Tompsona, imali smo predsednicu Hrvatske države koja je izašla i rekla da je Oluja, bez obzira što je ubijeno preko 2.500 Srba, mahom civila, bila etički besprekorna. A sa koliko se onda ubijenih civila pišu etički nebesprekorne akcije”, pita se Vulin.

Hrvatski novinar i publicista Tihomir Ponoš smatra da incidente poput paljenja srpske zastave, ustaških pozdrava i marševa kroz Knin ili Tompsonovog koncerta u organizaciji Hrvatske radio-televizije, u senci ipak ostavljaju jučerašnji govori na službenom delu komemoracije. Predstavnik branitelja Ivica Glavota tako je sa bine poručio: “Najviše se ispričavam tebi moj narode što nismo odradili posao do kraja, pa sada moraš trpeti ovakva s**nja i uvrede u vlastitoj zemlji.”

“Gospodin Glavota koji je govorio u ime hrvatskih branitelja je održao zapravo skandalozan govor koji je čak i verbalno potpuno neprimeren do nivoa prostaštva”, ocenjuje Ponoš.

Zaoštravanje odnosa između dve zemlje i teške reči nisu iznenađenje, poručuje politički analitičar Dušan Janjić i dodaje da situacija ne bi smela da se otme kontroli.

“U jednom momentu neko tu igru mora da zaustavi. Ja prosto ne verujem u kapacitete samih igrača da stanu, čak kad bi jedan stao, drugi će ga povući, a nema ko da interveniše. Čeka nas dugo, možda i godinu-dve političkih napetosti, samo je bitno da ne dođe do lokalnih oružanih sukoba”, ocenjuje Janjić.

U Hrvatskoj je dan nakon obeležavanja Dana pobede pokrenuta i rasprava između pristalica i protivnika pozdrava "Za dom spremni". Ministar policije očekuje da se hrvatsko pravosuđe odredi prema spornom uskliku da bi policajci znali kako da postupaju.

Izvor: N1info
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ima li kraja zaoštravanju odnosa Hrvatske i Srbije?

Izvor: N1 televizija, 06.Avg.2016

Hrvatska odbila da primi protestnu notu zbog paljenja srpske zastave. Policija je ipak pokrenula prekršajne postupke zbog incidenata u Kninu. U Vladi Srbije nepoverljivi posle proslave Oluje...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.