Izvor: JUGpress.com, 05.Mar.2024, 20:28

Nedopustivo ponašanje prema novinarki Verici Marinčić

BEOGRAD

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najošrtije osuđuje skandalozno ponašanje radnika obezbeđenja opštine Inđija prema novinarki Verici Marinčić koja je onemogućena da radi svoj  posao u zgradi lokalne samouprave.

Jučerašnji incident predstavlja kontinuitet višegodišnjeg ugrožavanja sigurnosti koleginice Marinčić u Inđiji. Godinama unazad, ona je izložena različitim napadima. Od 2018. godine bila je izložena pretnjama na ulici, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << praćenju kolima, nasilničkoj vožnji motora, prozivanju od strane narodnog poslanika Marijana Rističevića, hakerskim napadima na portal za koji izveštava i uvredljivim komentarima putem društvenih mreža.

Inđijski nezavisni medij – IN Medija za koji radi Verica Marinčić, već je ranije ukazivao na problem nepoštovanja Zakona o javnom informisanju i medijima od strane vlasti u Inđiji koja ih ne poziva na događaje koji organizuje lokalna samouprava. Ovakav neprijateljski stav je očito kulminirao današnjim incidentom koji je zabeležen kamerom i koji razgolićuje nepotvoreno nasilje i mržnju prema neistomišljenicima koje je danas očito personifikovala novinarka Verica Marinčić.

Današnji čin radnika obezbeđenja ne može se pravdati njegovim neznanjem niti odsustvom jasnih smernica kako se može i mora ophoditi prema medijskim radnicima. Ovaj nepatvoreni gest nasilja pred kamerama očito ima podršku u samom vrhu opštine Inđija koja ovim dokazuje da nije slučajno da je novinarka Verica Marinčić već godinama suočena sa problemima koji proističu iz ugrožavanja njene elementarne bezbednosti.

Izostanak jasne osude nasilja u Inđiji od strane relevantnih državnih institucija predstavljaće davanje saglasnosti za ista ili slična ponašanja prema novinarima a posebno novinarkama koje su po osnovu rodne pripadnosti već izložene dodatnim pretnjama. Verici Marinčić i svim novinarima i novinarkama mora se omogućiti da rade svoj posao. Istovremeno, svima onima koji ih u tome sprečavaju, predstavnici države na svim nivoima vlasti moraju poslati nedvosmislenu poruku kroz osudu ovog čina i sankcionisanje vinovnika i drugih neposredno odgovornih lica.

Izvor: ANEM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.