Ne silaziti sa staze, ne hraniti životinje

Izvor: Blic, 12.Apr.2010, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne silaziti sa staze, ne hraniti životinje

Beogradski Zoološki vrt broji više od dve hiljade jedinki, među kojim su vredne, osetljive, ali i opasne divlje životinje. Iako su kavezi propisno ograđeni i bezbedni za posetioce, dešava se da nepoštovanjem propisa i zanemarivanjem tabli sa upozorenjima dođe do incidenta. Tako je povređen I M.P. (65) koji je u prošli četvrtak ušao u ograđeni deo za slona, da bi iz njega spasao svog šestogodišnjeg unuka. Ako se poštuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravila, ni lav nije opasan za posetioce

- Nezgoda se desila oko 14 sati, baš u promeni smene, ali su čuvari dobro odreagovali i spasili dete. Sreća da je i deda izvučen i da je izbegnuta neka veća tragedija. „Vrt dobre nade” je bezbedan, ali i u najvećim vrtovima na svetu dešava se da deca pređu kod životinje. Uvek postoji faktor rizika i zato i postoji Pravilnik o ponašanju, a na svakom kavezu su istaknute table sa upozorenjima – kaže direktor beogradskog Zoološkog vrta Vuk Bojović, koji je još jednom apelovao na roditelje da čuvaju decu, jer ona nemaju visoku svest o tome da koliko životinje mogu biti opasne.

Na sajtu Zoološkog vrta (www.beozoovrt.izlog.org) postoje jasno propisana pravila o ponašanju, a na svakom od kaveza je istaknuto upozorenje da se životinje ne diraju i ne hrane.

- Vrt je poput izložbe i ukoliko se životinje posmatraju sa staze koje su pored kaveza, svi su bezbedni. Nije retkost videti da i stariji građani pored upozorenja na tablama prilaze kavezima pokušavajući da pomiluju životinju. Čuvari koji to opaze dužni su da upozore osobu da je to strogo zabranjeno – navodi Vuk Bojović.

Prema pravilniku Zoološkog vrta deca mlađa od deset godina moraju imati pratnju odrasle osobe. Isto tako strogo je zabranjeno napuštati staze i površine namenjene kretanju posetilaca, naginjati se i prilaziti ogradama oko kaveza i vodenih površina. Nije dozvoljeno hraniti životinju jer to može biti pogubno za nju, ali i opasno za samog čoveka. Svaka od njih ima propisan režim ishrane, tako da se može desiti da i sam posetilac bacanjem grickalica ugrozi život stanovnika Zoološkog vrta. Iako uprava i osoblje Vrta ne snose odgovornost za neželjene situacije i nesrećne slučajeve do kojih dovede nepoštovanje kućnog reda, oni će unčiniti sve da do takvih situacija ne dođe.

- Ljudi su nemarni i kao da ne shvataju da mogu da dovedu u opasnost i sebe i ostale posetioce. Imam sedmogodišnju ćerku i iako nije nemirno dete "ne skidam” pogled sa nje dok smo u Zoološkom. Mnogo voli životinje I dalje ih poistovećuje sa junacima crtanih filmova – kaže Marija Belegišanin, koja često posećuje Vrt i smatra da je on bezbedan ukoliko se poštuju pravila u njemju.

Ukoliko dođe do nezgode

Čuvari su plaćeni da sve drže pod kontrolom, a ukoliko dođe do nepažnjom posetioca dođe do nezgode, bitno je da se alarmira čuvar. Čim dođe do komešanja ili se čiji pozivi u pomoć, najbliži čuvar kreće ka kavezu I alarmira svo osoblje – kaže Vuk Bojović, navodeći da je dobrom reakcijom čuvara pre dva dana izbegnuta veća tragedija.

Neka osnovna pravila

Posetiocima nije dozvoljeno da ulaze u Vrt motornim vozilima, biciklom, rolerima, skejtbordom ili trotinetom.

Kućne ljubimce nije dozvoljeno uvoditi u Vrt.

Zabranjeno je puštati glasnu muziku i upotrebljavati uređaje koji proizvode buku.

Ukoliko se životinje ne uznemiravaju, mogu se fotografisati i snimati, ali samo za privatne potrebe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.