Izvor: Blic, 26.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne mogu da upozore građane na opasnost

LOZNICA, PIROT - Obeležavanje godišnjice bombardovanja otkrilo je da u Loznici i Pirotu sirene za uzbunjivanje ne rade. Da se kojim slučajem u ovim gradovima desi neki incident ili opasno zagađenje, a jedan od njih, Loznica, ima uskladištenih 500 tona opasnih materija iz hemijske fabrike „Viskoza”, građani ne bi mogli da budu na vreme obavešteni. Nadležni kažu da su sirene zapuštene i da godinama niko o njima ne vodi računa.

Lozničani su igrom slučaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbegli zagađenje u velikom požaru u „Viskozi” koji je izbio u decembru. A da se zagađenje desilo, sirene za uzbunjivanje ne bi mogle da ih obaveste jer ne rade. Da nijedna sirena u gradu nije ispravna, otkriveno je prekjuče, kada je trebalo da se oglase u znak sećanja na žrtve bombardovanja. Dok su u drugim gradovima označile prestanak opasnosti, u Loznici su ćutale.

Razlog za to je, kaže zamenik gradonačelnika i komandant gradskog štaba civilne zaštite Petar Ekmeščić, što ne funkcionišu već gotovo deset godina.

- Loznica ima četiri sirene, tri električne i jednu pneumatsku. Po jedna električna se nalazi u Lešnici, na robnoj kući, i u Banji Koviljači, dok je jedna u Loznici, na nekadašnjem Tržnom centru, a jedina pneumatska sirena postavljena je iznad bivše „Jadrove” robne kuće. Posle bombardovanja 1999. godine, one nisu upotrebljavane niti je bilo sredstava za njihovo održavanje. Nadležni su obavešteni o ovom problemu i nadam se da će se u skorije vreme pronaći rešenje - kaže Ekmeščić.

U Odseku za vanredne situacije kažu da je postojao sistem za daljinsko aktiviranje, a da se sirene u Lešnici i Banji Koviljači mogu aktivirati ručno, kao što je to činjeno za vreme bombardovanja. Međutim, sirene na gradskom području odavno ne rade i ne mogu se aktivirati. Na Tržnom centru neko je povadio kartice još pre bombardovanja, dok pneumatska sirena ne može da se popravi. Ona je proizvedena u Banjaluci i poslednji put je upotrebljena 2003. u vreme poplava.

- Bez obzira što su članovi štaba civilne zaštite stručni u ovoj oblasti i u stanju su brzo da se organizuju, što se pokazalo i prilikom nedavnih poplava u Jadarskom kraju, kada su danonoćno dežurali, u slučaju iznenadne opasnosti građanstvo ne bismo bili u stanju da obavestimo, jer su sirene neupotrebljive. Mada su nadležni o svemu blagovremeno obavešteni čini se da to i dalje nikome ne smeta ili ne u onoj meri u kojoj bi trebalo - kaže Ekmeščić.

Zakazao je i jedan deo sirena u Pirotu, kaže rukovodilac Centra za obaveštavanje u ovom gradu Jovan Živkovića. Načelnik Okružnog odeljenja za vanredne situacije Ministarstva odbrane u okviru kojeg je i Centar za obaveštavanje, Goran Tošić, kaže da je otkazao relej u glavnom ormariću u Centru za obaveštavanje, odakle se uključuju sirene.

- Deset godina nije bilo probe sirena. Najverovatnije je došlo do oksidacije u komandnom ormariću koji je zatvoren. Sistem se pali na dugme i automatski aktiviraju svih 17 sirena u opštini. Mi smo pre toga imali takozvane „hladne probe”, odnosno njihovo ručno pokretanje i one su radile - kaže Tošić. On kaže da bi građane mogli u slučaju opasnosti da obaveste ručnim uključivanjem sirena.

- Praktično, išli bi od sirene do sirene ili bi na naše punktove poslali ljude da ih pokrenu. Spremni smo da snosimo svu odgovornost za neaktiviranje sirena. Međutim, da bi bile u funkciji, moraju mesečno da se servisiraju ili da se probaju. U poslednjih deset godina to nije bio slučaj. Možda je ovo i dobro što se desilo da neko vidi da je ovaj sistem potreban Srbiji i da moraju da se ulažu sredstva za njegovo održavanje - kaže Tošić.

U Šapcu rade samo dve sirene

ŠABAC - Sirene u Šapcu oglasile su se prekjuče samo u manjem delu grada, jer je većina uređaja neispravna. Od devet sirena, koliko ih ima u gradu, u funkciji su samo dve, pa je najveće gradsko naselje Benska bara i najuži centar grada ostao bez sirena. Rade samo sirene u Opštoj bolnici i naselju Jevremovac U Službi za obaveštavanje i uzbunjivanje grada kažu da su radile samo električne sirene, dok su pneumatske dotrajale. U toj službi naveli su da su pneumatske sirene postavljene 1984. godine i da su imale više od 300 uključenja, što je maksimum korišćenja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.