Napadnuta slepa žena i njen pas vodič

Izvor: Politika, 21.Nov.2015, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadnuta slepa žena i njen pas vodič

Nepoznati nasilnik nasrnuo na Vesnu Nestorović i labradora Astora

Predsednica udruženja „Beli štap” novinarka Vesna Nestorović i labrador Astor, prvi i jedini pas vodič za slepe u Srbiji, napadnuti su iz čista mira sredinom nedelje na stajalištu kod Autokomande. Nepoznati muškarac šutnuo je psa pri izlasku iz autobusa, a njegovu vlasnicu zasuo pogrdnim rečima.

– Kada je Astor prednjim šapama već zakoračio na asfalt, taj čovek ga je udario nogom. Meni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je rekao da sam slepica i da mi je bolje da nađem frajera, nego da me šeta „džukela”– priča Vesna.

Ovaj incident ona nije prijavila policiji. Muškarca nije videla i jedini opis koji bi mogla da da organima reda jeste to da je on visok oko metar i devedeset, da ima dubok i hrapav glas i da pljuje kad priča. Svesna je da su te informacije nedovoljne da se nasilnik pronađe.

– Nevolja je u tome što sam bila u srednjem delu autobusa. Da sam kao i obično izlazila na prednja vrata, dovoljno bi bilo da štapom lupim o staklo i vozač bi me zaštitio. Svi šoferi autobusa i tramvaja koji prolaze kroz Ulicu vojvode Stepe me poznaju. Ovoga puta nisu videli šta se desilo, pa nam nisu pomogli – kaže Vesna.

Astor koji je prošao šestomesečnu obuku da bi se njegova vlasnica mogla u potpunosti osloniti na njegove oči, uši i noge, obučen je i da je brani. Vesna nije želela da pas bude još više povređen.

– Kada ga je taj čovek šutnuo, čučnula sam i zagrlila Astora kako bih ga umirila. Verujem da se na nasilje ne sme odgovarati nasiljem – objašnjava ona.

Slepa je, ali izuzetno sposobna i jaka žena, bavi se planinarenjem i aikidom, pa ko zna kako bi se grubijan proveo da je ona pristala da igra njegovu igru.

Cele naredne noći Vesna i njen prijatelj veterinar probdeli su nad nesrećnom životinjom. Srećom, Astor je bio više uplašen nego povređen. Nakon tog incidenta, pas se boji ulaska u vozila gradskog prevoza, ali vozači su srećom strpljivi i uvek sačekaju da ga vlasnica ubedi i uvede u autobus ili tramvaj.

Astor je u Srbiju došao u oktobru. Za njegovu kupovinu dato je 15.000 evra prikupljenih tokom dvogodišnje kampanje udruženja „Beli štap”. Kako u Srbiji nema nijednog licenciranog instruktora pasa vodiča, Astor, a kasnije i Vesna Nestorović, morali su da prođu obuku u Sloveniji.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.