Napad skinsa na učesnike festivala

Izvor: B92, 07.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad skinsa na učesnike festivala

Zrenjanin, Niš -- Grupa neonacista u Zrenjaninu napala je učesnike Antifašističkog festivala koji se održava u Kulturnom centru, u napadu nije bilo povređenih.

Incident se dogodio u petak uveče u parku pored Kulturnog centra, a prema rečima organizatora, do napada je došlo i pored velikog broja policajaca koji su obezbeđivali skup. Zrenjaninska policija se nije još oglasila o tom incidentu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine opštine Zrenjanin, kaže da ni on nema informaciju da li je neko od napadača priveden.

"Mi smo očekivali da je tako nešto i moguće, i zato se nismo iznenadili kad smo čuli da je bilo manjeg incidenta na ulazu u Kulturni centar, kada je grupa od, ukoliko se ne varam, četvorice članova jednog benda napadnuta od strane fašista. Ali, prema informacijama koje imamo, incident nije bio većeg razmera. Valja istaći da je incident bio izolovan. Mi nemamo informacije da li su izgrednici privedeni. Ovom prilikom moram da kažem, da su policijske snage bile izuzetno brojne i da je prisutnost policije sprečila moguća divljanja fašista", rekao je Marton.

Festival je danas nastavljen podelom besplatnih obroka u okviru akcije "Hrana, ne oružje", a planirano je predstavljanje novog broja magazina "Kontrapunkt Reloaded" i magazina Balkan.

Programom je predviđen i razgovor o alternativnim medijima, a biće održana i projekcija video radova.

Inače, prvi dan festivala posetio je veliki broj posetilaca među kojima su bili gosti iz Gruzije, Kanade, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Niš: Fašistički plakati na Filozofskom fakultetu

Niški odbor Socijaldemokratske omladine, omladinske organizacije Socijaldemokratske unije, kritikuje u svom saopštenju nadležne na Filozofskom fakultetu u Nišu koji već više od mesec dana tolerišu plakate i nalepnice neonacističkih organizacija.

"Filozofski fakultet, na čelu sa dekanom Momčilom Stojkovićem, nije učinio ništa da se uklone poruke koje indirektno izražavaju netrpeljivost na nacionalnoj i rasnoj osnovi. Poruke koje glase 'Srbija Srbima', 'Protiv antifašizma!', 'Čuvajmo našu belu rasu' i druge, potpisane su neonacističkim i rasno orijentisanim organizacijama 'Krv i čast' i 'Nacionalni stroj'", navodi SDO.

Nedopustivo je da u jednoj pravnoj i demokratskoj državi, državni fakulteti tolerišu ovako očigledno kršenje ljudskih prava, smatra SDO.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Neonacisti opet napali

Izvor: Večernje novosti, 07.Jun.2008

Nekoliko neonacista u Zrenjaninu napalo je učesnike Antifašističkog festivala, koji se održava u Kulturnom centru u tom gradu, ali u tom napadu nije bilo povređenih

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.