Nacionalističke provokacije u Mađarskoj

Izvor: RTS, 27.Okt.2012, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalističke provokacije u Mađarskoj

Na zidovima Srpske saborne crkve i škole u Budimpešti, i spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji osvanuli su nacionalistički grafiti. Istraga je u toku.

Na zidu Srpske saborne crkve u Budimpešti osvanuli su grafiti među kojima "Smrt četnicima", na Tekelijanumu ostavljeni su leci na kojima su opisani incidenti koji su se dogodili u Vojvodini, a koje navodno izazvali Srbi, dok je na srpskoj školi napisan grafit "Idite u vašu Srbiju", saznaje RTS.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Protonamesnik Srpske saborne crkve u Budimpešti Zoran Ostojić rekao je za RTS da je na zidu Porte osvanuo grafit "Smrt četnicima", koji je napisan crnom farbom i koji je dugačak šest metara i metar širok.

U saopštenju mađarske policije navodi se da su vandali, u poslednja dva dana, sprejevima u boji išarali zid Srpske pravoslavne crkve i spomen-ploču srpskom piscu Jakovu Ignjatoviću, koji je ostavio najupečatljivija svedočanstva o Srbima u ovom gradu na jugu Mađarske.

MTI navodi da je policijska istraga o tom vandalizmu u toku.

Sentandreja je sedište Budimske eparhije Srpske pravoslavne crkve, a vladika budimski Lukijan je i administrator Temišvarske eparhije.

Uz eparhiju su muzej, biblioteka i arhiv, čiji su opstanak i rad od neprocenjivog značaja za Srbe na tim prostorima, kojih u Sentandreji danas ima veoma malo.

Maternjim jezikom u malom mestu severno od Budimpešte govori jedva šezdesetak ljudi, a zahvaljujući srpsko-mađarskim rodbinskim vezama, čuje se srpski jezik.

Srbi su u Sentandreju stigli tokom Velike seobe Srba 1690. godine pod vođstvom Arsenija Čarnojevića.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Provokacije u Mađarskoj: Smrt četnicima!

Izvor: Vesti-online.com, 27.Okt.2012

Na zidovima Srpske saborne crkve i škole u Budimpešti, i spomen-ploči Jakovu Ignjatoviću u Sentandreji osvanuli su nacionalistički grafiti. Istraga je u toku... .. Smrt četnicima : Grafiti puni mržnje.. ..Na zidu Srpske saborne crkve u Budimpešti osvanuli su grafiti među kojima "Smrt četnicima",...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.