Izvor: JUGpress.com, 18.Dec.2019, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Po kom osnovu je Stevan Dojčinović deportovan i ko pravi crne liste novinara?

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestuje zbog deportovanja našeg kolege Stevana Dojčinovića sa aerodroma u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i traži da UAE hitno obrazlože ovaj skandalozan i opasan incident.

Glavni urednik istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović zadržan je  sinoć oko 20 časova, odmah nakon sletanja, na aerodromu u Abu Dabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << naveo, 12 sati je proveo pod nadzorom policajaca koji su mu kratko saopštili da je na crnoj listi i da moraju da ga vrate nazad.

“Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu, već da je to bio zahtev neke druge vlade, ali mi nisu rekli koje”, izjavio je Dojčinović prema navodima KRIKa.

Jutros je pod pratnjom policije ukrcan jutarnji let bez jasnog obrazloženja.

NUNS ukazuje da je takav tretman novinara neprihvatljiv u savremenom demokratskom svetu i da je reč o kršenju elementarnog ljudskog prava na slobodno kretanje.

Dojčinović je u Abu Dabi otputovao da bi prisustvovao konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala, preciznije debati o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

Podsećamo da ovo nije prvi put da je kolegi Dojčinoviću uskraćeno pravo na slobodno kretanje. To je  učinjeno i u Rusiji 2015. godine kada je takođe bez obrazloženja deportovan iz Moskve u Srbiju uz  zabranu ulaska u tu zemlju do 2020.

NUNS zahteva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da zvaničnim putem dođe do obrazloženja zašto je našem kolegi uskraćen ulazak u UAE i to javno saopšti.

Takođe, upozoravamo javnost i apelujemo na domaće i medjunarodne institucije da je stavljanje novinara na crne liste nešto što  duboko podriva savremeni demokratski svet, slobodu izražavanja, slobodu kretanja i slobodu informisanja.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.