NOVA FAZA NAPETOSTI IZMEĐU RUSIJE I AMERIKE: Incidenti se ređaju jedan za drugim, situacija izmiče kontroli!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2023, 20:31

NOVA FAZA NAPETOSTI IZMEĐU RUSIJE I AMERIKE: Incidenti se ređaju jedan za drugim, situacija izmiče kontroli!

Američka vojska izvršila čak 18 nedozvoljenih radnji

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama nastavlja da čini gruba kršenja protokola o deeskalaciji u Siriji, izjavio je 22. juna kontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa Ruskog centra za pomirenje u Siriji.

Ruski komandant je rekao da su koalicioni borbeni avioni i dronovi samo dan ranije 18 puta prekršili protokole o deeskalaciji.

- Nastavljaju se gruba kršenja protokola i bilateralnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Memoranduma o bezbednosti vazdušnog saobraćaja u Siriji od strane takozvane međunarodne koalicije predvođene SAD. Prekršaji su svrsishodni i sistematski. Tokom proteklog dana zabeleženo je 18 slučajeva prekršaja vezanih za letove dronova i avijacije koalicije - rekao je Gurinov na brifingu, navodeći da su teroristički napadi na sirijske trupe i civile sve učestaliji.

Tenzije između ruskih i američkih snaga u Siriji rastu otkako je Moskva prošle godine pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

Komandant vazdušne grupe Centralne komande SAD, general-potpukovnik Aleksus Grinkevič rekao je 21. juna da su SAD spremne da pošalju više trupa na Bliski istok kako bi "odvratile agresiju".

Komentari su dostavljeni kao odgovor na pitanje o efektima nedavnog raspoređivanja prikrivenih borbenih aviona F-22 "Raptor" u region.

- Ovde smo da ostanemo i dovešćemo snage u region po potrebi da odvratimo agresiju - rekao je Grinkevič. Komandant je dodao da nedavno raspoređene snage imaju za cilj da obezbede regionalnu stabilnost i resetuju odnose SAD sa Rusijom u Siriji.

- Iako SAD nemaju toliko snaga u regionu na dnevnoj bazi kao što smo imali, recimo, pre tri ili četiri godine, mi imamo mogućnost da veoma brzo dovedemo druge snage izvan regiona - rekao je on.

Samo dan nakon što su "Raptorsi" stigli u vazdušnu bazu Muvafak Salti u severnom Jordanu, ruski borbeni avioni su navodno preleteli američki garnizon koji se nalazi u jugoistočnoj sirijskoj oblasti Al-Tanf. Kasnije su se pojavili izveštaji o ruskim vazdušnim napadima na američke zastupnike u toj oblasti.

SAD drže oko 900 vojnika između Al-Tanfa i niza naftnih polja u severoistočnom regionu Sirije pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a. Za razliku od ruskog vojnog raspoređivanja u zemlji, američko prisustvo ne odobrava legitimna vlada u Damasku.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.