NAKON MASAKRA NA VRAČARU, BALKAN NA IVICI DA PUKNE: Brojni incidenti zabeležni u regionu, najkritičnije u BiH

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2023, 08:39

NAKON MASAKRA NA VRAČARU, BALKAN NA IVICI DA "PUKNE": Brojni incidenti zabeležni u regionu, najkritičnije u BiH

Širom regiona pojačane su mere kontrole koje se tiču pretnji vatrenim oružjem

Posle tragičnih događaja prošle nedelje u Srbiji u kojima je stradalo 17 nevinih ljudi uključujući decu, policija širom regiona je preduzela pojačane mere kontrole zbog rizika od sličnih pretnji.

Građani su takođe pozvani da predaju bez bilo kakvih pravnih posledica dobrovoljno policiji vatreno oružje, bez obzira na to da li naoružanje poseduju u ilegalnom ili legalnom vlasništvu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i nezavisno o kojoj kategoriji vatrenog oružja je reč.

Dan žalosti, osim u Srbiji, bio je proglašen u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori.

U danima nakon tragedije u OŠ Vladislav Ribnikar i ubistvima u selima kod Mladenovca, krenule su da se nižu dojave o maloletnicima, ali i starijima, koji prete da će počiniti slična krivična dela. Počeli su da kruže snimci poziranja sa oružjem, jezive poruke podrške osumnjičenima za ubistvo, nakon kojih su usledila hapšenja...

Da stvar bude još gora, takvi prizori nisu samo dolazili iz Srbije, već i iz susednih zemalja. Proteklih dana policija Crne Gore, BiH, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije morala je da reaguje zbog napada, ugrožavanja sigurnosti i pretnji. Neretko su vinovnici tih krivičnih dela bili maloletnici.

Kao da čitava javnost u regionu nije dovoljno potresena, svakog dana ispliva neka nova pretnja. U sredu je u Republici Srpskoj identifikovan maloletnik koji je u komentaru na Jutjubu ispod video objave koja se odnosi na nedavnu tragediju u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", postavio ovaj uznemirujući komentar: "Banjaluko očekuj masakr".

Tim povodom saslušan je A. P. otac maloljetnika. Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka je isto kavalifikovao kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti, prenose Nezavisne.

U OŠ “Sveti Sava” u Modriči došlo je u sredu do širenja panike pa su alarmirani i roditelji đaka, kada se maloletna učenica "pohvalila" drugarima da je član Viber grupe čiji članovi traže slobodu za K.K. koji je počinio masakr u školi na Vračaru, te da se dopisuje s osobom koja se predstavlja kao Vladan i koja ima isti stav.

Jedan dečak ispalio je hitac u vazduh, nakon što se posvađao sa čovekom kod Doboja, a incident se dogodio juče na jednom sportskom poligonu u Modriči. O svemu je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da navedeno ima obeležje krivičnih dela "Ugrožavanje sigurnosti" i "Neovlašćena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“.

Muškarac Š. S. iz Banovića najavio je počinjenje masakra kao u Beogradu, a svoj naum je 6. maja u alkoholisanom stanju prijavio policiji koja ga je ubrzo uhapsila i u pritvoru zadržala do otrežnjenja.

Naime, kako je za Klix.ba potvrdila portparol Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK Adnana Sprečić, sinoć oko 19:45 sati muškarac inicijala Š. S. sam sebe je prijavio policijskoj stanici Banovići, navodeći da će "poklati i ubiti", odnosno počiniti scenario većih razmera u odnosu na onaj u Beogradu. Kao razlog je naveo to što su ga napustili supruga i deca.

Službenici policije Žabljak procesuirali su u utorak maloletnu osobu koja je preko društvenih mreža izrazila podršku dečaku (13) koji je pre par dana u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio osam svojih vršnjaka i čuvara škole, a ranio još šestoro đaka i nastavnicu istorije.

- Respekt, razumem malog, isto sam hteo i ja da uradim ali sva sreća nisam imao nikakav pristup oružju - navodi su komentara koje je postavila maloletna muška osoba, srednjoškolac. Nadležni tužilac je naveo da nema elemenata krivičnog dela, saznaje portal Dan.

U utorak je u OŠ "Radojica Perović" u Podgorici došlo je do incidenta kada je jedan od učenika na Viber grupu poslao fotografiju pištolja i uputio pretnje učenicima.

Kotorska policija je juče kontrolom 18-godišnjaka J.K. iz Risna u njegovom automobilu, na školskom parkingu, pronašla više komada noževa, bodeža i metalnih bokseva.

Od tek punoletnog mladića kotorska policija je uzela izjavu, obavestila osnovnog tužioca u tom gradu, koji je doneo odluku da se u radnjama ne stiču elementi bića krivičnog dela, koje se goni po službenoj dužnosti.

Prema nezvaničnim podacima Vijesti, policija je kod mladića pronašla čaršav sa namjamnje pet noževa, bodeža, metalnih boksera...

Takođe, dvojica mladića iz Crne Gore, od kojih je jedan maloletan, uhapšeni su nakon što je kod njih pronađena veća količina oružja i municije.

Pronalazak tri vatrena oružja i municije usledilo je nakon prijave da iznose automatsku pušku kako bi vežbali gađanje.

U Bijelom Polju je 8. maja učenik (13) pretio đacima svog odeljenja nakon čega su oni poslati kući.

Intervenisala je i policija koja je proverila da li roditelji dečaka imaju oružje, a dečaka su poslali Centar za socijalni rad u Bijelom Polju.

Osim toga, na imejl adresu Univerziteta Crne Gore stigla je preteća poruka u kojoj se navodi da ono što se desilo u Srbiji nije "ništa što sam ja spremio za elektrotehnički fakultet". Studenti Elektrotehničkog faktulteta u Podgorici su potom evakuisani.

Dva incidenta nastala po ugledu na napad u školi na Vračaru dogodila su se u školama u Skoplju.

Učenik jedne osnovne škole u Čairu je u školu došao sa plastičnim pištoljem, koji je u jednom trenutku uperio u školske drugove, ali ga je naposletku predao. Makedonska policija potvrdila je da je došlo do incidenta.

To, nažalost, nije jedini incident koji se tog dana dogodio u školama u Severnoj Makedoniji.

U Srednjoj medicinskoj školi "Panče Karagojzov" na jednom od časova primećena je lista imena, nakon čega je među učenicima vladala strepnja. MUP je naveo da su četiri srednjoškolke objavile preteće sadržaje na društvenim mrežama.

Ni Hrvatsku nije zaobišao talas. U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi došlo je do incidenta kada je roditelj jednog učenika pretio je nastavnici da će se ponoviti "beogradski scenario" jer je učenik dobio ukor.

Hrvatska policija je, prilikom pretresa kuće 20-godišnje mladića u Metkoviću, 8. maja pronašla veliku količinu oružja.

Kako se navodi, u pomoćnom objektu je pronađeno 65 komada streljiva vojnog porekla, 1 topovsko zrno, 2 spremnika za automatsku pušku, 1 spremnik za mitraljez i vojni bajonet za automatsku pušku AK-47 poznatiju i kao "kalašnjikov".

Pretnji je bilo i u Sloveniji. Policija je obezbedila dve osnovne škole u Trbovlju u centralnoj Sloveniji nakon što su dobile dva preteća mejla u četvrtak, za koje se veruje da su motivisani masovnom pucnjavom u školi "Vladislav Ribnikar".

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u Beogradu pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.