Meštani Debeljače u strahu od Savanovih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2012, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meštani Debeljače u strahu od Savanovih

KOVAČICA -

Meštani sela Debeljača u opštini Kovačica zapanjeni su brutalnošću kojom su S. i M. Savanov mučili žrtvu D. R, a nadležni u tim mestima navode da je ta porodica odavno poznata policiji i da je poslednji incident samo jedan u nizu.

Predsednik mesne zajednice Debeljača Balog Jandoš rekao je Tanjugu da su u tom mestu svi zgroženi incidentom i dodao da niko nema pravo da uzme pravdu u svoje ruke.

"Debeljača je relativno mirno mesto, u kome >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se u poslednje vreme dešavaju neke stvari", rekao je Jadnoš i istakao da su svi u vezi sa članovima porodice Savanov.

Meštani sela Debeljača u kojem su se 25. decembra S. i M. Savanov iživljavali nad D. R, nisu bili raspoloženi da komentarišu taj slučaj.

Neki su odbijali da daju bilo kakav komentar, jer je, kažu, u pitanju porodica Savanov, dok su drugi rekli da ništa nisu čuli.

Radnica lokalnog kioska Lozanka Nađ istakla je da je čula šta se desilo, ali da nije sigurna ko su napadači.

"Čula sam šta se desilo, ali, ako je to stvarno, van pameti je da se u jednoj ovakvoj sredini tako nešto dešava. Razlog incidenta je navodno upad u tuđ posao, krađa, ali bez obzira na to, to nije rešenje", izjavila je ona.



Radojković: Policija saslušala aktere brutalnog maltretiranja

Meštanin Debeljače, koji nije želeo da se predstavi, rekao je da nije upućen šta se tačno dogodilo i da ne zna da li su u pitanju politički ili neki drugi razlozi.

Međutim, među meštanima bilo je i onih koje su takođe napadali članovi porodice Savanov.

Vlasnik salaša Goran Rankov kazao je Tanjugu da su članovi te porodice pre nekoliko meseci pucali na njega u toku manifestacije "Gulašijada", ali da to nije bio usamljen incident.

"U roku od 15 dana tri puta su me napali Savanovi", rekao je Rankov i dodao da je treći put na njega pucao Zoran Savanov, otac S. i M.

Za vreme "Gulašijade", održane u maju, bio je napadnut i direktor lokalne TV Kovačica Gojko Vukadin.

Prema njegovim rečima, Zoran Savanov ga je napao, jer je izveštavao o propasti fabrike "Moda" u kojoj je on bio direktor.

Načelnik Policijske uprave Pančeva Zvezdan Radojković potvrdio je danas da je policija saslušala aktere brutalnog maltretiranja u Debeljači i nasilnike potom pustila da se brane sa slobode.

Prema njegovim rečima, incident se dogodio oko 25. decembra, a policija je za slučaj saznala posle Nove godine, kada je "operativnim putem na terenu" došla do snimka.

Zamenik predsednika opštine Kovačica Laslo Vidač rekao je Tanjugu da taj incident nije prvi koji je izazvao neko iz porodice Savanov i da ih je bilo nekoliko u poslednjih šest meseci.

"Jedina razlika sada je što je ovaj slučaj snimljen kamerom. Pokušavali smo na razne načine da apelujemo na nadležne da se ovaj problem reši, ali imamo utisak da policija u Kovačici izbegava da se pozabavi tom grupom ljudi", rekao je Vidač i dodao da je njega zaprepastilo što se na snimku vide ljudi koji prolaze i koji nisu želeli da pomognu žrtvi.

Prema njegovim rečima, to samo govori o strahu i nemiru koji su se uvukli u građane Debeljače, pa zbog toga ne smeju da reaguju na takvu vrstu nasilja.

Vidač, koji inače živi u Debeljači, kako kaže i ranije je tražio da se poveća broj pripadnika policije i da jedan policajac koji dolazi u ispostavu Debeljača nije dovoljan.

"Tu očigledno mora da se pojača prisustvo organa javnog reda i mira", kazao je Vidač i dodao da se poslednji incident ne bi ni dogodio da je rešen bar jedan od više pokrenutih slučajeva pred sudom protiv Zorana, oca S. i M. Savanova.

Snimak mladića koji maltretiraju jednog muškarca u selu Debeljači kod Kovačice, šokirao je javnost u Srbiji. Utvrđeno je da su mladići sinovi predsednika opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Kovačici. Oni su bili u pritvoru dva dana, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pozvao je državne organe da ispitaju incident u Banatskoj Debeljači i kazne počinioce, ali je ocenio da način izveštavanja o tome svedoči o "monstruoznoj kampanji" vlasti protiv naprednjaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.