Malo vaspitača pazi na decu

Izvor: Blic, 15.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo vaspitača pazi na decu

Nakon incidenta u vrtiću „Svitac", gde je mališan izujedao dvogodišnjaka D. G. desetak puta po licu, roditelji čija deca pohađaju ustanove „Radosnog detinjstva" sve češće se javljaju sa pritužbama na rad vaspitačica. Dok ih malobrojni štite, većina tvrdi da su vaspitačice nepažljive i nezainteresovane za posao koji rade. Zbog toga se, navode roditelji, i dešavaju ovakvi incidenti, ali i slučajevi da mališani >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sami izađu iz vrtića i odu do kuće, neretko prelazeći i prometne bulevare.

U upravi „Radosnog detinstva" ni sedam dana nakon incidenta u „Svicu" nije bilo moguće dobiti konkretan odgovor o tome šta se dogodilo i čiji je propust u pitanju. Pomoćnica direktora Predškolske ustanove Slavica Bjeljac je izjavila novinarima da su ugrizi u određenom uzrastu normalni. Ona, međutim, nije objasnila zašto vaspitačice, kojih je navodno tog dana bilo tri, nisu odmah reagovale, već su dozvolile da dvogodišnji mališan bude osam puta izujedan po očima, licu, vratu i uhu.

- Ne mogu da kažem da je neko bio neodgovoran i da se to desilo zbog nečijeg nemara, sve dok ne utvrdimo nešto drugo. Sve tri sestre su bile prisutne, bilo je 20 dece u grupi, tekle su uobičajene aktivnosti. Sigurno je da je, kada je veći broj dece na jednom mestu, veća i opasnost i odgovornost odraslih - rekla je Bjeljac.

Većina roditelja, međutim, smatra da vaspitačice često umeju da prave pauze kada samo jedna od njih ostane sa decom, a druge dve odu u drugu prostoriju. Upravo to je bio momenat, tvrdi Nada D., koji je njen tada četvorogodišnji unuk, iskoristio da išeta sam iz vrtića.

- Bila sam šokirana kada me je komšinica pozvala jednog prepodneva i rekla mi da je Dušan kod nje. Rekla mi je da se samo pojavio pred njenim vratima i da joj je kazao da je izašao iz školice. Kasnije sam saznala da je iskoristio momenat dok su se sva deca igrala u dvorištu vrtića i išetao kroz kapiju koja je, iz ne znam kog razloga, bila otključana - priča Nada D., čiji je unuk išao u zabavište na Telepu.

Dečak je sam prešao i prometnu ulicu i, kako kaže Nada, čista je sreća da nije podleteo pod automobil. Prema njenim rečima, ni tada u „Radosnom detinstvu" niko od vaspitača nije sankcionisan zbog toga. Ono što je baku dodatno šokiralo je činjenica da vaspitačice nisu ni primetile da Dušana nema.

Ovakvi incidenti, tvrde roditelji, nisu usamljeni, ali retko izađu u javnost.

- Znam za slučaj kada je ćerkica moje komšinice sama napustila školicu i čak povela i drugaricu. Isto su same došle do kuće, pri čemu su same prelazile preko ulice - iskustvo je još jedne Novosađanke.

Roditelji se, kako i sami priznaju, libe da javno odreguju na ovakve situacije jer su svesni da već sutradan moraju da ostave dete u istom vrtiću, istoj vaspitačici.

- Jednostavno, od njih samo očekujem da mi vrate dete u istom stanju u kojem ga ujutro dovedem u školicu - rekla je jedna od majki čije dete ide u „Svitac".

Drugi roditelji, opet, smatraju da je problem u velikom broju dece po grupama u novosadskim vrtićima. Međutim, dvogodišnji D. G. je izgrizen u momentu kada se u grupi sa tri vaspitača nalazilo, prema rečima zamenice direktora, 20 dece, što je i optimum. Nebitno da li je u pitanju nemar ili prebukiranost, pojedini vaspitači tvrde da se ovaj posao može raditi isključivo ako su oni svakog sekunda svesni odgovornosti koju nose.

- Da se to meni dogodilo, mislim da bih dala otkaz. Sećam se da je, dok sam radila u jaslicama, jedna devojčica bila ugrizena za lice. Vrisak koji sam tad čula nisam danima mogla da zaboravim i ubrzo sam zatražila da radim sa starijom grupom - priča Svetlana K., bivša vaspitačica koja ne može da opravda ponašanje svojih pojedinih kolega.

Upisom preko norme skraćuju liste čekanja

Da brojnost dece u vrtićima nije problem koji može da opravda nepažnju vaspitača potvrđuje i inicijativa direktora Predškolske ustanove „Radosno detinstvo" Borislava Samardžića. On je, naime, izjavio da su vrtići spremni da prime svih 2.300 dece koji se, nakon upisa ove godine, nalaze na listi čekanja. Problem je, kako je izjavio Samardžić, samo u tome što „Radosno detinjstvo" za to treba da dobije saglasnost Gradske uprave za obrazovanje da se deca upišu preko propisanih normativa. Povećanje broja vaspitača pri ovom predlogu niko nije pominjao.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.