Lideri sa juga nezadovoljni

Izvor: B92, 17.Jul.2009, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lideri sa juga nezadovoljni

Beograd -- Politički lideri sa juga Srbije ocenjuju da je situacija u tom regionu stabilna, ali da država ne vodi dovoljno računa o stanovnicima tog područja.

Poslednji incidenti na jugu Srbije bili su dovoljan povod za predsednika opštine Bujanovac Šaipa Kamberija da srpsku policiju optuži da sprovodi represiju na tom području. On je poslao pisma ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Misiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << OEBS, u kojima ih moli da se zauzmu kod državnih institucija kako bi zaustavili, kako je napisao, novu diskriminaciju.

Danas Kamberi kaže da je situacija na jugu Srbije stabilna.

Tvrdnje koje je juče izneo predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi povodom dva incidenta koja su se dogodila u Preševu i Bujanovcu čini se da već danas ne važe.

Kamberi sada ne pominje represiju policije, niti tvrdi da se na jugu Srbije uvodi vanredno stanje, već kaže da je stanje stabilno.

Jedina tvrdnja koja se nije promenila jeste ta da predstavnici vlasti u Srbiji daju neodmerene izjave tvrdeći da su incidenti zapravo teroristički napadi.

"Može se reći da je stanje stabilno, da osim tenzija koje su bile podignute posle incidenata koje dešavali u Preševskoj dolini, nakon nekih neodmerenih izjava najviših zvaničnika o prizivanju odmah na terorizam, uticaja na istragu - što je bilo neodmereno, može se reći da je situacija stabilna i ja se nadam da su to bili izolovani incidenti i da se neće ponoviti”, očekuje Kamberi.

U pismima koja je polsao Kamberi najavljeno je i da će Albanci sa tog područja razmisliti o ulasku u Koordinaciono telo, "ukoliko se represija nastavi".

Zamerke na rad koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ima i poslanik Skupštine Srbije Riza Halimi.

"Ja sam veoma oštro reagovao kada su bile izjave i od strane ministara Markovića, da je to Koordinaciono telo konsultativnog karktera i da ne može da uradi bog zna šta i kada je predsednik Preševa Ragmi Mustafa rekao da je to okrugli sto”, kaže Halimi.

"Ali dozvolite, Koordinaciono telo je organ Vlade, ono mora da ima izvršne kompetencije, ono mora da rešava životne probleme na terenu, ako to ne bude, onda je to samo dekor. Da se baca prašina ljudima ili ovde ili vani kobajagi nešto radimo, a toga nema”, ocenjuje on.

Halimi dodaje da se stanovništvo na jugu Srbije suočava sa dramatičnim problemima ali da ne vidi da postoji poltička volja da se oni i reše, što dokazuje i današnji okrugli sto u Skupštini Srbije, na kojem se niko nod poslanika vladajuće koalcije, ni iz Koordinacionog tela nije pojavio ni posle dva sata čekanja.

Danas je trebalo da se održi okrugli sto na temu: podrška integraciji i saradnji na jugu Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.