Krvoločne pse šetaju po igralištima za decu

Izvor: Blic, 29.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvoločne pse šetaju po igralištima za decu

Incident u Petrovaradinu, kada je pre nekoliko dana pitbul terijer napao desetogodišnjeg dečaka i ujeo ga za nogu, potvrđuje činjenicu da novosadski vlasnici pasa ne mare za pravila i zabrane propisane Zakonom o držanju kućnih ljubimaca. Ovaj incident je potvrdio da ni nadležni organi ne primenjuju zakon koji su sami propisali, a koji striktno zabranjuje držanje ove vrste pasa.

Iako se propisane kazne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za držanje nedozvoljenih vrsta pasa kreću i do 500.000 dinara, njihova praktična primena je izuzetno retka. Upravo takav stav inspekcije omogućava pojedincima da na teritoriji grada drže ove pse kao ljubimce, dok pojedinci imaju i prave odgajivačnice ove zabranjene vrste. Skoro svakodnevno u gradu se mogu sresti vlasnici koji neometano šetaju kroz grad svoje pitbulove, a neretko ih puste da se istrčavaju u gradskim parkovima i na dečjim igralištima. I pored pritužbi građana, nadležni retko kad reaguju.

- Ponekad i reagujemo na licu mesta kada vidimo vlasnika kako nepropisno šeta psa. Međutim, većina njih odbije da nam se predstavi. Nemamo pravo da ih legitimišemo, tako da se sve završi na ubeđivanju između inspektora i vlasnika - kaže izvor „Blica" iz komunalne inspekcije.

Kako se novinar „Blica" sam uverio, štene pitbul terijera se u gradu može kupiti za 150 evra, a uz njega idu i regularni papiri. Prodavac, koji se neometano oglašava u malim oglasima, garantuje „kvalitet" psa i dostavu na kućnu adresu. Na teritoriji grada postoje i nezvanične odgajivačnice pitbul terijera, koji se često koriste i u borbi pasa. Prema saznanjima „Blica", odgajivačnice se uglavnom nalaze u prigradskim naseljima Veterniku i Futogu, ali ih ima i na Klisi i na Telepu. Ovi psi su među pojedinim Veterničanima čak postali i neka vrsta „statusnog simbola". Drugi ih pak gaje i treniraju za borbe pasa, koje su, tvrde poznavaoci, ponekad vrlo unosne.

- Borbe se organizuju van grada i pravila su stroga. Psi se najčešće ubace u kavez veličine četiri kvadratna metra, u kojem se odvija borba. Kraj je kada vlasnik psa koji prvi posustane prizna poraz - priča za „Blic"poznavalac prilika. Kako tvrdi, ove borbe se organizuju uglavnom zbog klađenja, a na njima se može zaraditi i po nekoliko hiljada evra.

- Borbe se ugovaraju mesecima unpred. Da bi se pas pripremio za borbu, potrebno je da ga vlasnik najmanje mesec dana ranije „driluje" po nekoliko sati dnevno. Tu se podrazumeva svakodnevno istrčavanje, vežbanje na gumi zbog jačanja viličnih mišića, poseban režim ishrane... - navode izvori „Blica". Mada su napadi pitbulova na ljude sve češći, vlasnici uglavnom tvrde da je ovaj pas bezopasan. A kada se takvi slučajevi ipak dogode, smatraju da je pas bio isprovociran ljudskim ponašanjem.

- Pitbul jeste pas koji je i stvoren za borbu, ali isključivo sa drugim psima. Nije u njihovoj prirodi da napadaju ljude - kaže jedan od vlasnika. Nažalost, slučaj Emerencije Lošonc (73) iz Sente, koju su u decembru 2007. godine do smrti izujedala upravo dva pitbula, govori suprotno.

Krivična prijava zbog napada na dete

Zoran Ć. iz Petrovaradina, vlasnik pitbula koji je ujeo desetogodišnjaka, nakon incidenta je napustio mesto događaja i mirno odšetao sa svojim psom. Naknadno ga je pronašla policija koja je protiv njega podnela krivičnu prijavu zbog izazivanja opšte opasnosti. I pored svih pokušaja, „Blic" nije uspeo da sazna da li će vlasnik biti i novčano kažnjen zbog držanja zabranjene vrste psa.

Grad zabranio pitbulove

Prema odluci grada, psi rasa nemački ovčar, belgijski ovčar, rotvajler, doberman, nemački bokser, veliki šnaucer, crni terijer, argentinski pas, bul mastif, mastif (napuljski, pirinejski), šarplaninac, kavkaski ovčar, erdel terijer, američki staford terijer, bul terijer (normalne veličine), stafordski bul terijer kao i svi psi nastali ukrštanjem sa jednom ili više navedenih rasa u šetnju se mogu izvoditi isključivo na povocu koji ne sme biti duži od dva metra. Takođe, svi navedeni psi moraju imati zaštitnu korpu na njušci. Istom odlukom, u Novom Sadu je zabranjeno držanje, izvođenje i šetanje pasa rase pitbul terijer.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.